Na hlavný obsah

Vláda chce pripraviť systém núdzových lôžok na triedenie pacientov

Na začiatok chce zriadiť 1 000 takýchto lôžok.

Vláda chce pripraviť systém núdzových lôžok na triedenie pacientov
Nemocničné lôžka. Foto: RTVS

Do konca januára 2022 má byť vytvorený systém núdzových zdravotníckych zariadení pre pacientov s ochorením COVID-19. Nemá ísť o poľné nemocnice, ale o lôžka, kde by sa poskytovala základná starostlivosť a triedili pacienti.

Vláda uložila na svojom stredajšom (22. 12.) rokovaní túto úlohu rezortom zdravotníctva, obrany a školstva. Reaguje na skúsenosti so zahltením zdravotníckych kapacít počas pandémie.

Hrozí nám prekročenie kapacity zdravotníckeho systému

„Vzhľadom na charakter šírenia variantu omikron vo svete je nutné sa na výrazné prekročenie kapacity slovenského zdravotníckeho systému pripraviť,“ upozorňuje ministerstvo zdravotníctva.

Rezort preto navrhol prípravu núdzových zdravotníckych zariadení, „poskytujúcich triáž pacientov a základnú terapiu primárne pre ľahšie stavy pacientov“.

Má to pomôcť uvoľniť urgenty v nemocniciach aj kapacity záchraniek, ako aj obmedziť šírenie nákazy na „bielych“ oddeleniach a medzi zdravotníkmi.

Ministerstvo navrhuje zriadiť na začiatok jedno takéto zariadenie s možnosťou rozšírenia na štyri zariadenia, prípadne jedno menšie zariadenie v každom samosprávnom kraji.

„Iniciálne počítame s kapacitou 1 000 lôžok. Je potrebné zdôrazniť, že ide o núdzové riešenie s poskytovaním veľmi bazálnej zdravotnej starostlivosti na úrovni vojnovej medicíny a nie o zvýšenie nemocničných kapacít,“ spresnil rezort.

Má ísť o komplikovanú operáciu

Podľa ministerstva by išlo o mimoriadne komplikovanú operáciu, ktorú možno porovnať so zabezpečením celoplošného testovania uskutočneného na Slovensku na jeseň 2020.

„Je preto potreba robustného implementačného tímu, ideálne pod záštitou Ministerstva obrany SR, so včasným zapojením kľúčových partnerov,“ doplnil rezort.

Cieľom intervencie je minimalizácia počtu úmrtí na ochorenie COVID-19 v čase humanitárnej katastrofy. Tiež manažment náporu na zdravotnícke zariadenia, optimalizácia využitia záchrannej zdravotnej služby či včasné poskytnutie kyslíkovej terapie pacientom s respiračnými ťažkosťami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko