Na hlavný obsah

Vláda schválila návrh opatrení platných do 9. januára

Pri prekročení hranice 3 800 pacientov sa môžu meniť.

Vláda schválila návrh opatrení platných do 9. januára
Ilustračná snímka z nákupného centra. Foto: RTVS

Vláda schválila návrh opatrení, ktoré budú platiť do 9. januára 2022. Oznámil to v stredu (8. 12.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Od piatka 10. decembra sa pre zaočkovaných a tých, ktorí prekonali covid (čiže režim OP), otvoria všetky obchody a prevádzky starostlivosti o ľudské telo. Otvoria sa aj lyžiarske strediská a vleky s otvorenými lanovkami (uzavreté môžu byť naplnené na 25 % kapacity).

Na bohoslužbách bude môcť byť maximálne 30 osôb alebo jedna osoba na 25 metrov štvorcových. Otvoria sa tiež fitnescentrá – najviac šesť osôb alebo 25 m2 na osobu.

Režim OTP (očkovaní, testovaní a prekonaní) bude platiť vo verejnej doprave – rýchlikoch, IC vlakoch či diaľkových autobusových linkách. „Dobre si uvedomujem, že tento režim je v praxi veľmi ťažko vykonávateľný. Napriek tomu budeme robiť námatkové kontroly,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) s tým, že napríklad vlakvedúci by vedel zakročiť ako v prípade neplatného cestovného lístka a požiadať cestujúceho, aby vystúpil.

Opatrenie sa má spustiť od piatku, úlohu dostal šéf rezortu s tým, že ju musí vykonať „bezodkladne“. V MDH nebude platiť režim OTP.

Druhý stupeň základných škôl a stredné školy prejdú od pondelka (13. 12.) na dištančnú výučbu.

Od soboty 25. decembra sa otvoria aj hotely a penzióny pre očkovaných a prekonaných – spoločné ubytovanie bude pre členov spoločnej domácnosti, wellness zase pre ubytovaných hostí. Ubytovanie bude aj pre kategóriu OP možné len s negatívnym výsledkom testu. Donáška stravy na izbu bude povolená.

Pri hranici 3 800 pacientov v nemocniciach príde podľa Lengvarského návrh prísnejších opatrení. Znovu dôjde k obmedzeniu pohybu a zrušení výhod pre očkovaných a tiež zákaz ubytovania v hoteloch.

Lengvarský pripomenul, že návštevy blízkych naďalej nie sú povolené, keďže nepatria medzi výnimky zo zákazu vychádzania.

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík uviedol, že v porovnaní s minulým týždňom došlo k poklesu nových pozitívnych prípadov (o 21%). Počet hospitalizovaných pacientov je stabilný. Až 82 % tvoria nezaočkované osoby.

Pozitívnou správou je aj pokles denných výjazdov sanitiek, čo je podľa Mišíka taktiež „indikátorom zlepšovania epidemickej situácie.“

Počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii však prekročil hranicu 300, výraznejšie tiež narástla štatistika denných úmrtí (o 24 % medzitýždenne).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko