Na hlavný obsah

Vlna omikronu by mohla podľa Matoviča priniesť vážny výpadok v rozpočte

Obáva sa, že v januári alebo februári môže byť tvrdý lockdown.

Vlna omikronu by mohla podľa  Matoviča priniesť vážny výpadok v rozpočte
Na snímke minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

Očakávaná ďalšia vlna pandémie ochorenia COVID-19 spôsobená variantom omikron by mohla podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zvýšiť výdavky a zároveň znížiť príjmy štátneho rozpočtu spolu možno až o dve miliardy eur.

V schválenom štátnom rozpočte na rok 2022 má vláda vyčlenenú rezervu na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 vo výške 717 miliónov eur.

„Obávam sa, že sa môže stať, že v januári alebo februári bude tvrdý lockdown, kým z omikronu nejakým spôsobom vyjdeme von. V tom prípade 717 miliónov eur, ktoré sme si dali ako rezervu na covid, zďaleka stačiť nebude. Bez problémov sa môže stať, že či už na strane výdavkov alebo aj na strane stratených príjmov môže byť rozdiel voči rozpočtu aj dve miliardy eur,“ povedal Matovič.

Zákaz vychádzania pre seniorov

Vláda musí podľa ministra v takom prípade nabrať odvahu a prijať také opatrenia, ktoré by vplyv ďalšej vlny na zdravotníctvo aj ekonomiku minimalizovali. Ako jednu z možností Matovič pripustil aj zákaz vychádzania pre najohrozenejšiu skupinu, ktorou sú seniori.

V tomto roku pracuje vláda s rezervou na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 vo výške 3,74 miliardy eur. Deficit však podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť dosiahne sedem percent hrubého domáceho produktu (HDP), čo je o jedno percento HDP nižší schodok, ako predpokladala vláda v pri predkladaní rozpočtu na rok 2022.

Slovensko musí v nadchádzajúcom roku konsolidovať verejné financie oproti tomuto roku o ďalších 2,1 % HDP na schválených 4,9 % HDP. Ďalšia vlna pandémie však môže dosiahnutie tohto zámeru výrazne sťažiť.

Variant omikron bol objavený v Juhoafrickej republike. V krajine získal za rekordných menej ako 20 dní dominanciu nad predošlým variantom delta a šíri sa aj do ostatných štátov. Na Slovensku je potvrdených celkovo 11 prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko