Na hlavný obsah

Vo filmoch stvárňoval najmä negatívne postavy. Július Vašek by oslávil 95 rokov

Účinkoval vo vyše päťdesiatich filmoch.

Vo filmoch stvárňoval najmä negatívne postavy. Július Vašek by oslávil 95 rokov
Na snímke Július Vašek. Foto: TASR

Divadelný a filmový herec Július Vašek hral v mnohých českých a slovenských filmoch, účinkoval napríklad v snímkach Drevená dedina, Kapitán Dabač či Pieseň o sivom holubovi.

Narodil sa 29. decembra 1926 v Nových Zámkoch. Po ukončení štúdia herectva na Konzervatóriu v Bratislave debutoval vo filmovej adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina (1954).

Dlhé roky pôsobil v bratislavskom divadle Nová scéna (1950-1990), kde na vrchole hereckej kariéry dostal spolu s kolegom Ivanom Krivosudským výpoveď pre nezhody s vtedajším vedením. Na Novej scéne sa uplatnil tiež ako režisér hier pre deti a mládež.

Vynikol v rolách mužov v hraničných situáciách

Ako vyhľadávaný herec účinkoval vo vyše päťdesiatich filmoch. Pre svoj charakteristický zjav bol priam predurčený na stvárňovanie negatívnych postáv.

Vašek vynikol v rolách mužov v hraničných situáciách, zahral si gardistov, nemeckých vojakov aj partizánov vo filmoch z obdobia druhej svetovej vojny. Nezabudnuteľný bol jeho výkon vo vojnovej dráme Kapitán Dabač (1959), najviac ho však preslávila úloha Prašivca vo filmoch Martina Hollého ml. Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971).

Po smrti manželky odmietal ponuky

Medzi významné úlohy patrí tiež tajomná postava Karola Neumana v českej kriminálke Případ mrtvého muže (1974). Zažiaril aj ako Pančucha v Červenom víne (1976) alebo ako Mišo v kultovej komédii Pacho, hybský zbojník (1975).

Jeho bohatú filmografiu dopĺňajú napríklad aj snímky a televízne filmy Prípad pre obhajcu (1964), Námestie svätej Alžbety (1965), Rozsudok (1970), Americká tragédia (1976), Tá tajovská voda mútna (1987) alebo Herodes a Herodias (1996).

Po smrti svojej manželky Vašek odmietal herecké ponuky. Začiatkom februára 2009 však neodmietol pozvanie od svojho českého hereckého kolegu Jaromíra Hanzlíka, s ktorým si zahral vo filme Otakara Vávru Romance pro křídlovku (1966), zaspomínať si na staré časy a tiež zaspievať si v relácii Slovenskej televízie Takí sme boli.

Herec Július Vašek zomrel po dlhej a ťažkej chorobe 1. mája 2009 v Bratislave vo veku 82 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko