Na hlavný obsah

Vo Francúzsku pribudlo cez 100 000 nových prípadov koronavírusu

Rekord hlási aj Taliansko.

Vo Francúzsku pribudlo cez 100 000 nových prípadov koronavírusu
Zdravotná sestra sa stará o covidového pacienta vo francúzskom Marseille. Foto: TASR/AP

Francúzsko v sobotu (25. 12.) prvýkrát prelomilo hranicu 100 000 nových prípadov koronavírusovej infekcie za deň. Ide o najvyšší údaj od vypuknutia pandémie. Informujú o tom svetové médiá.

Taliansko tiež zaznamenalo 54 762 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín, čo je najviac od začiatku pandémie. Zomrelo ďalších 144 infikovaných, informovala v sobotu agentúra APA s odvolaním sa na talianske zdravotné úrady.

Sprísňovanie opatrení

Francúzsko, ktoré má takmer 68 miliónov obyvateľov, v sobotu zaznamenalo rekordný počet 104 611 nových prípadov. Prvýkrát od začiatku pandémie tak prekonala hranicu 100 000 prípadov. V krajine sa pritom naďalej rýchlo šíri nový prudko nákazlivý variant omikron.

Francúzske zdravotné úrady uviedli, že počet covidových pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti vzrástol o 28 na 3 282. V pondelok (27. 12.) má francúzska vláda opätovne posúdiť pandemickú situáciu.

Očakáva sa, že navrhne okrem iného sprísnenie podmienok vstupu do reštaurácií alebo na kultúrne podujatia. Teraz tam aj na mnohých iných miestach platí povinnosť preukázať sa certifikátom o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste. Od polovice januára by už samotný negatívny test nemusel stačiť.

Talianske rekordy

V Taliansku sa počty novoinfikovaných aj úmrtí oproti predchádzajúcemu dňu zvýšili. V piatok (24. 12.) úrady hlásili 50 599 prípadov a 141 úmrtí. Za uplynulý deň pritom vykonali 969 752 testov, čo je tiež taliansky rekord. Pozitívnych bolo 5,6 % testovaných.

Taliansko, ktoré patrilo najmä v prvej vlne pandémie na jar roku 2020 k najhoršie zasiahnutým krajinám sveta, má teraz na jednotkách intenzívnej starostlivosti 1 071 covidových pacientov, pričom o deň skôr ich bolo 1 038.

Vzhľadom na rastúci počet infikovaných talianska vláda vo štvrtok (23. 12.) skrátila platnosť očkovacích certifikátov z 9 na 6 mesiacov, a to od 1. februára. Okrem toho skresali aj najkratšiu možnú dobu na podanie tretej dávky vakcíny z druhej dávky z piatich mesiacov na štyri.

Vláda navyše zaviedla povinnosť nosenia rúšok aj vonku. V kinách, divadlách, múzeách na športových podujatiach alebo v prostriedkoch verejnej dopravy sú povinné respirátory triedy FFP2.

Spolu 60-miliónové Taliansko doteraz eviduje 136 530 úmrtí spojených s covidom, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Spojenom kráľovstve a deviaty najvyšší na svete. V krajine doteraz potvrdili 5,57 milióna prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet