Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sa šíri variant omikron čoraz viac

Súvisí s ním až tretina nových prípadov.

Vo Francúzsku sa šíri variant omikron čoraz viac
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú cez námestie Trocadero Plaza v Paríži. Foto: TASR

Zdá sa, že viac ako tretina nových potvrdených prípadov koronavírusu vo Francúzsku súvisí s variantom omikron. Podľa agentúry AFP to v utorok (21. 12.) uviedol hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal. V niektorých regiónoch, najmä v Ile-de-France, kde leží metropola Paríž, je nakazených týmto variantom ešte viac. Sedemdňová incidencia podľa Attala dosiahla nový rekord, momentálne predstavuje 537 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Attal tiež oznámil, že budúci pondelok (27. 12.) ministri na mimoriadnej schôdzke prerokujú návrh zákona o očkovaní. Premiér Jean Castex v piatok (17. 12.) vyhlásil, že začiatkom januára predloží návrh normy, ktorá zmení zdravotný preukaz na očkovací preukaz, keďže negatívny test už nebude stačiť na vstup do miest, na ktoré sa dokument vzťahuje, napríklad na návštevu reštaurácií či múzeí.

Vláda pôvodne plánovala, že zákon schváli 5. januára, aby ho poslanci definitívne prijali do konca mesiaca. Zavedenie zdravotného preukazu vyvolalo búrlivé debaty v parlamente, ktorý v novembri predĺžil platnosť takzvaných covidových pasov do 31. júla 2022, teda tri mesiace po aprílových prezidentských voľbách.

Vo Francúzsku pribúda pozitívnych prípadov od novembra. Prvýkrát od mája leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti viac ako 3 000 pacientov s covidom. Vláda v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusovej infekcie sadne skôr na očkovanie ako na zavedenie nových opatrení.

V krajine, ktorá má 67 miliónov obyvateľov, má v tejto chvíli očkovanie aspoň jednou dávkou proti covidu zhruba 77 percent obyvateľov. Plne zaočkovaných je asi 72 percent obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet