Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sa začalo očkovanie detí od 5 do 11 rokov proti covidu

Krajina zažíva nárast počtu infikovaných.

Vo Francúzsku sa začalo očkovanie detí od 5 do 11 rokov proti covidu
Očkovanie detí vo Francúzsku. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku sa v stredu (22. 12.) začínajú proti covidu očkovať deti vo veku od päť do 11 rokov. Televíznej stanici BMF TV to povedal francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorý zároveň varoval, že krajina by čoskoro mohla registrovať až 100 000 pacientov infikovaných denne.

Francúzsko, ktoré má 67 miliónov obyvateľov, od novembra bojuje s piatou vlnou epidémie. V súčasnosti pribúda približne 70 000 infikovaných každý deň. Podľa Vérana bude začiatkom januára prevažovať nový variant omikron. Momentálne pripadá na zhruba 20 percent prípadov, pred týždňom to bolo 10 percent.

Véran uviedol, že zatiaľ nie sú na stole žiadne nové obmedzenia, hoci ich nemožno úplne vylúčiť. Úrady dúfajú, že očkovanie im umožní udržať vírus pod kontrolou. Krajina preto od januára skráti lehotu na preočkovanie posilňujúcou dávkou z piatich na štyri mesiace. V stredu sa začína očkovanie detí od piatich do 11 rokov.

Francúzsko sa tiež chystá sprísniť podmienky covidového pasu. Podľa súčasných pravidiel stačí na vstup do mnohých vnútorných verejných miest potvrdenie o negatívnom výsledku testu. Čoskoro však táto možnosť skončí a na vstup bude nutné byť zaočkovaný alebo po prekonaní ochorenia.

Práca z domu

Ministerka práce Élisabeth Borneová vyzvala firmy, aby „urýchlili“ využívanie práce z domova a požiadala ich, aby sa už teraz pripravili na jej posilnenie na začiatku školského roka.

„Je zrejmé, že v súčasnej situácii je potrebné urýchliť a posilniť prácu na diaľku, s cieľom minimálne trojdňového úväzku pri pracovných miestach, ktoré to umožňujú, alebo dokonca štvordňového, ak je to možné,“ povedala ministerka.

V utorok (21. 12.) Francúzsko evidovalo 72 832 potvrdených prípadov. Sedemdňová incidencia momentálne predstavuje 545 prípadov na 100 000 obyvateľov, v Paríži je takmer dvojnásobná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet