Na hlavný obsah

Vo Francúzsku zadržali muža, ktorý do Sýrie dodával komponenty pre chemické zbrane

Používal na to svoju prepravnú spoločnosť.

Vo Francúzsku zadržali muža, ktorý do Sýrie dodával komponenty pre chemické zbrane
Útok v Afríne. Foto: Rena Netjes - Twitter

Francúzska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z toho, že dodával do Sýrie komponenty na výrobu chemických zbraní. Informovala o tom v nedeľu (26. 12.) agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom.

Ide o Francúza sýrskeho pôvodu žijúceho v zahraničí. Zatkli ho v sobotu (25. 12.) po tom, ako spoločne s rodinou pricestoval do Francúzska na vianočné sviatky.

Oficiálne bol zadržaný pre podozrenie „zo sprisahania za účelom páchania zločinov proti ľudskosti“, ako aj pre napomáhanie pri páchaní zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Komponenty použiteľné pre výrobu chemických zbraní posielal rôznym zložkám sýrskeho režimu od roku 2011, keď začala občianska vojna v Sýrii, a to minimálne do začiatku roka 2018.

Využíval na to svoju prepravnú spoločnosť, ktorá pôsobila vo Francúzsku a v Spojených arabských emirátoch.  

Podľa zdrojov AFP ide zrejme o prvý prípad, keď začali vo Francúzsku vyšetrovať osobu podozrivú z podpory sýrskej armády. Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada dlhodobo popiera podozrenia medzinárodného spoločenstva z opakovaného nasadenia chemických zbraní počas konfliktu v Sýrii a tvrdí, že žiadne takéto zbrane už nevlastní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet