Na hlavný obsah

Vo Švajčiarsku od pondelka sprísnia opatrenia pre nezaočkovaných

Obmedzí sa pre nich aj stretávanie v súkromí.

Vo Švajčiarsku od pondelka sprísnia opatrenia pre nezaočkovaných
Zdravotníci na jednotke intenzívnej starostlivosti vo švajčiarskom Fribourgu. Foto: SITA/AP

Švajčiarsko pre ďalšiu prudkú vlnu pandémie covidu zavádza prísnejšie opatrenia, ktoré sa dotknú najmä ľudí bez očkovania. Oznámil to v piatok (17. 12.) minister zdravotníctva Alain Berset.

Pri návšteve reštaurácií, kín alebo krytých športovísk sa bude od pondelka (20. 12.) vyžadovať doklad o očkovaní proti covidu alebo o prekonaní tejto choroby, negatívny výsledok testu už nebude stačiť. Pre nezaočkovaných platí aj obmedzenie ohľadom stretávania v súkromí.

„Musíme urobiť, čo je potrebné. A dúfame, že to bude stačiť,“ povedal Berset. Podľa neho je obmedzenie týkajúce sa ľudí bez vakcíny poslednou možnosťou, ako šírenie nákazy spomaliť bez toho, aby sa muselo pristupovať k plošným uzáverám.

Od pondelka zatiaľ do 24. januára budú pre nezaočkovaných niektoré miesta neprístupné. Týka sa to výlučne vnútorných priestorov, kde sa schádza väčšie množstvo ľudí ako sú reštaurácie, kiná, divadlá či športoviská.

V baroch a na diskotékach budú musieť zaočkovaní aj ľudia s dokladom o prekonaní covidu predkladať negatívny výsledok testu na koronavírus. Výnimku dostanú len tí, ktorí poslednú dávku vakcíny dostali pred menej ako štyrmi mesiacmi alebo v tomto čase covid prekonali.

Obe dávky vakcíny má vo Švajčiarsku 67 % z 8,5 milióna obyvateľov.

Berset tiež oznámil, že vláda bude od zamestnávateľov žiadať, aby umožnili prácu z domova. Tam, kde to nie je možné, sa na pracoviskách zavedie povinnosť nosiť rúška. V súkromí sa môže stretnúť najviac desať ľudí naraz, ak je medzi nimi niekto nezaočkovaný.

Švajčiarske úrady v piatok za posledný deň v krajine zaznamenali bezmála 10 000 nových prípadov nákazy, čo je takmer rovnaké číslo ako pred týždňom. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 300 pacientov s ťažkým priebehom covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet