Na hlavný obsah

Vo Svrčinovci chýbajú obvodní lekári už roky

Obec sa snaží motivovať rôznymi benefitmi.

Vo Svrčinovci chýbajú obvodní lekári už roky
Zdravotné stredisko vo Svrčinovci. Foto: RTVS

V obci Svrčinovec na Kysuciach chýbajú ambulantní lekári pre dospelých aj pre deti. Z pôvodného zdravotného strediska sa podarilo zachovať len zubára a lekáreň. Obec ponúka prípadnému obvodnému lekárovi bývanie, ambulanciu a tiež príspevok na jej chod. Zatiaľ bezúspešne.

Vo Svrčinovci, ktorý ma 3 400 obyvateľov, chýba podľa starostky Renáty Majchrákovej všeobecná lekárka už zhruba päť rokov a detská lekárka asi dva roky.

Predchádzajúca všeobecná lekárka sa presťahovala do Čadce. Mnoho ľudí aj napriek tomu ostalo jej pacientami, avšak musia dochádzať. Iní chodia za lekárom do obci Čierne.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Podľa miestnych obyvateľov si ľudia radšej kúpia lieky sami, pokiaľ nemajú závažnejšie problémy, namiesto toho, aby dochádzali za lekárom.

Obec medzičasom našla lekárku pôvodom z Ukrajiny, ktorá mala prísť ako náhrada za presťahovanú doktorku. Nakoniec však k podpisu zmluvy so zdravotnou poisťovňou neprišlo.

Starostka Majchráková si uvedomuje, že primäť nejakého slovenského lekára alebo študenta, aby sa vrátil do svojej rodnej obce a vykonával tam svoju profesiu, je ťažké.

Dúfa však, že motiváciou im bude bezplatné bývanie a užívanie priestorov ambulancie, ako aj príspevok na jej chod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny