Na hlavný obsah

Vo Viedni opäť protestujú tisíce ľudí, policajti udeľovali pokuty

Došlo aj k odpaľovaniu pyrotechniky.

Vo Viedni opäť protestujú tisíce ľudí, policajti udeľovali pokuty
Protestujúci vo Viedni počas sobotnej (4. 12.) demonštrácie. Foto: ČTK/imago stock&people/photonews.at/Georges Schneider via www.imago-images.de

Tisíce ľudí demonštrujú v sobotu (4. 12.) v centre rakúskej metropoly Viedeň proti opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom rakúska spravodajská stanica ORF.

Podľa policajných zdrojov vyšlo v popoludňajších hodinách do ulíc Viedne dovedna zhruba 10 000 ľudí. Polícia označila situáciu za „dynamickú“, pričom došlo aj k prelomeniu jednej bariéry a nasadeniu slzotvorného spreja.

Okolo poludnia sa množstvo ľudí zhromaždilo na rôznych miestach rakúskej metropoly, aby sa vzápätí vybrali smerom na námestie Heldenplatz, kde sa konalo najväčšie protestné zhromaždenie, píše AFP.

Protesty vo Viedni
Protestujúci vo Viedni počas sobotnej (4. 12.) demonštrácie.Foto: ČTK/imago stock&people/photonews.at/Georges Schneider via www.imago-images.de
Foto: ČTK/imago stock&people/photonews.at/Georges Schneider via www.imago-images.de

Uskutočnili sa aj dve protidemonštrácie – na námestí Stepansplatz a na námestí Schwarzenbergplatz pri zhromaždení strany Ľudia-Sloboda-Základné práva (MFG), známej kritickým postojom proti očkovaniu. Na každej z nich sa zúčastnilo zhruba 600 ľudí.

Podľa polície došlo aj k odpaľovaniu pyrotechniky, pričom policajti udeľovali pokuty za nedodržanie povinnosti nosenia rúška. Na zhromaždeniach platila povinnosť nosenia respirátorov, drvivá väčšina účastníkov sa však toho nedržala, informuje ORF.

Vzhľadom na početné protestné pochody sa vo Viedni očakávali aj rozsiahle dopravné obmedzenia, pričom v nasadení bolo približne 1 200 policajtov.

Polícia okrem iného uzavrela mosty Schwedenbrücke a Marienbrücke, kde sa proti sebe postavili pravicové a ľavicové zoskupenia, spresňuje ORF. Nakrátko došlo tiež k prerazeniu kordónu a nasadený bol slzotvorný sprej.

https://twitter.com/Kukicat7/status/1467119866427621385

Medzi účastníkmi zhromaždení bolo aj mnoho rodín s deťmi, objavovali sa transparenty so sloganmi „Pre lásku, pre deti a všetkých ľudí“, ale aj transparenty ako „Nie sme nevoľníci ani poddaní“, „Myslíme samostatne“.

Viedenskú políciu podporili aj policajné jednotky z iných spolkových krajín. „Radšej o niekoľko policajtov viac než príliš málo,“ uviedla policajná hovorkyňa Barbara Grassová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet