Na hlavný obsah

Vo Vysokých Tatrách je Yeti

Ide o historický rušeň.

Vo Vysokých Tatrách je Yeti
Historický rušeň Yeti Foto: RTVS

Do Vysokých Tatier doviezli Yetiho. Darovali ho Slovensku železničiari zo Švajčiarska a ide o historický rušeň. Zachrániť sa ho podarilo vďaka nadšencom z Veteránklubu železníc v Poprade, ktorí oň prejavili záujem. Yeti prejde renováciou a bude voziť ľudí počas nostalgických historických jázd.

Yeti jazdil v okolí švajčiarskeho hlavného mesta viac ako 90 rokov . Lokomotívu z roku 1927 síce Švajčiari vyradili , je však v dobrom technickom stave. Bolo im ľúto rušeň zošrotovať , preto ho ponúkli ako dar nadšencom železničnej histórie spod Tatier. Slovo dalo slovo a Yeti si bude užívať „technický dôchodok“ na Tatranskej elektrickej železnici.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mašinku sa nám podarilo koncom tohto roka doviezť do popradského rušňového depa. Zaradila sa tak do flotily ostatných historických vozidiel. Medzi Kométu a Trojča,“ povedal Ján Sabaka z Veteránklubu železníc Poprad.

Rušeň Yeti a tatranskú električku Kométu spája okrem historickej hodnoty aj to, že sa mimoriadne osvedčili pri rozrážaní snehu v horskom prostredí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny