Na hlavný obsah

V prípade Mečiarových amnestií sa môže pokračovať v trestnom konaní

Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ.

V prípade Mečiarových amnestií sa môže pokračovať v trestnom konaní
Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Foto: RTVS

Zásada „ne bis in idem“ (že človek nemôže byť za rovnaký skutok stíhaný dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého prezidenta SR Michala Kováča mladšieho. Píše sa to v rozsudku, ktorý zverejnil Súdny dvor Európskej únie (CJEU) vo štvrtok (16. 12.).

Znamená to, že je možné pokračovať v trestnom konaní a nič nebráni vydaniu európskeho zatykača na obžalovaných. Ak by niekto z 13 obžalovaných v kauze únosu ušiel zo Slovenska, mohol by byť naňho vydaný zatykač.

„Zastavenie trestného stíhania amnestiou a jej zrušenie nepredstavujú prekážku vydaniu zatykača, keďže vnútroštátne súdne orgány ešte nerozhodli o trestnoprávnej zodpovednosti obvinených osôb,“ zdôvodnil súd.

Požiadal o to okresný súd

V tejto veci rozhoduje Okresný súd Bratislava III, ktorý má v úmysle vydať voči jednej z obvinených osôb európsky zatykač. Na CJEU sa obrátil s otázkou, či je za okolností vo veci samej jednak vydanie takéhoto európskeho zatykača a jednak zrušenie amnestie v súlade s právom Únie a konkrétne s Chartou základných práv Európskej únie.

Súdny dvor uviedol, že „na spor vo veci samej sa vzťahuje právo Únie, keďže na konanie o vydaní európskeho zatykača, ktoré má vnútroštátny súd v úmysle začať, sa môže uplatniť rámcové rozhodnutie o európskom zatykači“, a teda aj ustanovenia Charty týkajúce sa zásady „ne bis in idem“, ktorú osobitne vykonáva toto rámcové rozhodnutie.

CJEU tiež pripomenul, že na spomenutú zásadu sa možno odvolávať len vtedy, ak došlo k preskúmaniu trestnoprávnej zodpovednosti dotknutej osoby a bolo voči nej vydané rozhodnutie. „Len takýto výklad je totiž v súlade s legitímnym cieľom, ktorým je zabrániť beztrestnosti osôb, ktoré spáchali trestný čin,“ pokračoval súd.

Podotkol, že rozhodnutie z 29. júna 2001, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania voči dotknutým osobám, má podľa vnútroštátneho práva účinky oslobodzujúceho rozsudku.

Reakcie

„Mečiarove amnestie boli hanebným príkladom zneužitia práva. Roky sa občianska spoločnosť aj mnohí naši politici snažili dosiahnuť ich zrušenie a tým pádom aj vyšetrenie zodpovednosti SIS a ďalších osôb pri únose syna prezidenta Michala Kováča,“ zareagovala prostredníctvom sociálnej siete prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Dnes Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že je možné pokračovať v trestnom konaní. Považujem to za prelomové rozhodnutie – konečne sa pre naše súdy otvorila príležitosť do dôsledkov vyšetriť kauzu, ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných,“ dodala.

„Sme zase bližsie k zaceleniu rany na našej spravodlivosti. Je to pre našu krajinu dôležitá správa, ktorá nám umožní vyšetriť krivdy minulosti. Zaslúži si to naša spoločnosť, ale aj pamiatka po zavraždenom Róbertovi Remiášovi,“ uviedol po rozsudku na facebooku premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Únos Michala Kováča mladšieho dlhé roky traumatizoval slovenskú spoločnosť a jeho páchatelia sa nám spolu s Lexom a Mečiarom vysmievali do očí. Vražda Róberta Remiáša je čiernou škvrnou na dejinách demokratického Slovenska a preto vítame toto zásadné rozhodnutie Súdneho dvoru EÚ, ktoré môže napomôcť potrestať všetkých páchateľov,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

„Je obludné, že na taký skutok, ako je únos či vražda, sa dá použiť amnestia. Je hanbou, že 25 rokov tu dvaja ľudia (Ján Budaj a Anna Remiášová – obaja OĽANO, pozn.) sústavne bojovali a stáli proti nim ľudia, ktorí robili všetko pre to, aby zahatali cestu spravodlivosti. Môžeme byť radi, že konečne má spravodlivosť vytvorenú diaľnicu,“ skonštatoval minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Dokončujeme to, čo sme začali pred 25 rokmi tesne po vražde Róberta Remiáša. Dvere spravodlivosti sú otvorené,“ uviedol súčasný minister životného prostredia Budaj.

„Pokiaľ vinníci nie sú právoplatne odsúdení a potrestaní, pre mňa sa táto práca ešte neskončila,“ uzavrela matka zavraždeného Róberta Remiáša a poslankyňa NR SR Anna Remiášová.

rozsudok by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko