Na hlavný obsah

Vodičák získal až po debute v F1. Max Verstappen sprvu jazdil ako zemiak, teraz je majstrom sveta

Triumfy si pripisoval od detstva.

Vodičák získal až po debute v F1. Max Verstappen sprvu jazdil ako zemiak, teraz je majstrom sveta
Na snímke holandský pilot formuly 1 Holanďan Max Verstappen - čerstvý majster sveta v F1. Foto: TASR/AP

Jeho meno je Max a taká je aj jeho povaha. Týmito slovami opisuje web formuly 1 nového šampióna najslávnejšieho motošportu na svete. Dvadsaťštyriročný Holanďan (nar. 30. 9. 1997) prezývaný „Super Max“ sa v nedeľu (12. 12.) stal majstrom sveta v F1 pre rok 2021 v impozantnom závere sezóny. V detstve pritom túžil vyhrať aspoň jedny preteky.

Predurčený víťaziť

Rodák z belgického Hasseltu začínal s pretekaním na motokárach už keď mal štyri roky. Ako sedemročný odjazdil svoje prvé preteky. Svoj talent ukázal už v roku 2005, keď v rámci belgickej minikategórie vyhral titul impozantným štýlom – triumfoval na všetkých 21 podujatiach.

V priebehu 10 rokov dokonca so svojím otcom – bývalým pretekárom F1 Josom Verstappenom – najazdil až 100 000 kilometrov ročne, aby sa udržal na trati.

Jeho otec naňho dohliadal prísnym spôsobom. Keď Max v roku 2012 narazil svoju motokáru, musel v pretekoch skončiť a prišiel o prvenstvo. „Bol som rozrušený, ale môj otec bol naozaj rozrušený a sklamaný. Musel som zdvihnúť motokáru z okraja trate, pretože otec povedal, že to musím urobiť sám. Chcel som sa s ním porozprávať o tom, čo sa stalo, ale nechcel so mnou hovoriť. Stále som sa o to pokúšal a v jednom momente na benzínovej pumpe mi povedal: ‚Vypadni, už sa s tebou nechcem rozprávať,'“ spomínal pretekár pre web Red Bullu.

Otec ho vtedy nechal na pumpe, o niekoľko minút neskôr sa poňho vrátil, čo mladý Max označil za skúsenosť, ktorá ho posilnila. Počas dávnejšieho rozhovoru s bývalým jazdcom Davidom Coulthardom zase spomenul príhodu, keď ho na majstrovstvách sveta v motokárach juniorov otec silno udrel do prilby, pretože „jazdil ako zemiak“.

„Ak nebudeš jazdiť normálne, pôjdeme domov. Všetko si zbalím,“ povedal Jos Verstappen podľa slov svojho syna, ktorý napokon vyhral spomenutý šampionát.

Talent Maxa Verstappena nemohol ostať neprehliadnutý. Stačilo mu len 23 pretekov, aby dostal šancu v prvom tíme Red Bullu. V seriáli F1 sa objavil už ako 17-ročný v tíme Toro Rosso a vo veku 18 rokov a 228 dní triumfoval na okruhu v Barcelone v roku 2016 už ako pretekár Red Bullu.

„Holanďan s detskou tvárou a srdcom leva svojím inštinktívnym pretekárskym štýlom chytil Toro Rosso – a potom Red Bull – za rohy,“ píše web F1.

Má to v génoch

Otec Maxa Jos sa v seriáli F1 predstavil prvý raz v roku 1994 a posledný raz o deväť rokov neskôr. Vystriedal sedem rôznych tímov a odjazdil 106 pretekov. Na pódium sa dostal dohromady dvakrát a v oboch prípadoch to bolo tretie miesto.

Pretekárske gény nemal Max len z otcovej strany. Jeho mama Sophie Kumpenová je niekdajšia belgická motokárová šampiónka. Aj preto sa mladý Verstappen už odmalička venoval pretekaniu na motokárach.

Aj preto, že sa narodil v Belgicku, dlhodobo tam žil a jeho mama bola Belgičanka, mohol reprezentovať aj túto krajinu. Vybral si však Holandsko, pričom išlo o jasné rozhodnutie.

„Celý život som žil v Belgicku, ale cítim sa viac ako Holanďan. Kvôli motokáram som trávil viac času s otcom ako s mamou,“ povedal v roku 2014 pre Nieuwsblad. „Vždy som medzi Holanďanmi,“ dodal pretekár.

Keď sa v roku 2016 stal historicky najmladším šampiónom, ktorý na okruhu F1 vyhral preteky, priznal, že v posledných kolách sa od nadšenia správal ako šialený a rovnako to prežíval aj jeho otec. „Tomu začala tiecť krv z nosa. Ani si neviem predstaviť, aké to bolo, keď sedel v kabíne a sledoval, ako sa odohrávajú posledné kolá,“ zamyslel sa.

Vodičák dostal až po debute a musel sa googliť

Paradoxom z jeho života je, že svoj vodičák získal až rok po tom, ako si prvý raz sadol za volant monopostu F1. Spomínal aj na úsmevnú príhodu s inštruktorom z autoškoly.

„Môj inštruktor bol veľmi prísny, čo bolo dobré. Bol som pripravený – mal som nachystané čiapky a tričká pre prípad, že by bolo potrebné niekoho podplatiť, ale on to nevzal,“ vrátil sa ku svojej vodičskej skúške. Jazdci F1 teraz musia mať minimálne 18 rokov, aby mohli súťažiť v tomto seriáli, čo je teraz známe ako „Verstappenovo pravidlo“.

Kým nebol mediálne až taký známy, musel googliť sám seba, aby potvrdil svoju identitu. Stalo sa to na Veľkej cene Singapuru v roku 2018 – musel vygoogliť svoje meno a nájsť svoju fotografiu, aby ho ochranka pustila ďalej, pretože si zabudol pretekársky preukaz.

„Nedovolili mi vybehnúť na trať, pretože som nemal preukaz, tak som sa chlapcom ukázal na Googli v štýle ‚Ja som vodič, chcem sa dostať na trať‘,“ uviedol.

Záver ako z dielne šampióna

V ostatných dvoch sezónach finišoval stále mladý pretekár zakaždým na treťom mieste a zrejme by sa už nemohlo stať, že by ho niekto nespoznal, a to dupľom nie po tom, ako sa na VC Abú Zabí stal majstrom sveta a prerušil hegemóniu sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona.

Trimfoval pritom vo veľkom štýle – Hamiltona predbehol až v poslednom kole posledných pretekov, ktoré vyhral. Tento triumf mu priniesol titul majstra sveta. Keby skončil v závese za svojím rivalom z Mercedesu, z cennej trofeje by sa netešil. Pred VC Abú Zabí mal totiž rovnaký počet bodov na čele ako Brit a víťaz teda bral všetko.

„Milujem Red Bull a chcem v ňom ostať do konca života. V závere som vedel, že iba zázrak mi môže pomôcť. Konečne som mal šťastie. Veľké ďakujem patrí aj tímovému kolegovi Sergiovi Pérezovi,“ tešil sa v cieli čerstvý majster sveta Verstappen.

Ešte o ročník skôr pritom z viacerých strán počúval, že nemá na to povahu, aby sa stal majstrom sveta. Označovali ho za rozpačitého a emocionálne či jazdecky nestabilného a príliš agresívneho jazda, ktorý často prekračoval hranicu povoleného. Pochybnosti však teraz zmazal.

Triumf si za celú aktuálnu sezónu zaslúžil – desaťkrát sa stal víťazom niektorej z veľkých cien a druhé miesto si ukoristil osemkrát. Dramatický záver z Abú Zabí však vzbudil kontroverzie a Mercedes proti nemu dvakrát protestoval, ani raz však neuspel.

Verstappen sa stal štvrtým najmladším šampiónom v histórii F1 – vo veku 24 rokov, dva mesiace a 12 dní.

Fanúšik futbalu a tiež jeden z najlepších

Vo svojom súkromí je Max Verstappen vášnivým hráčom futbalovej hry FIFA. Podľa štatistickej stránky FIFA Futwiz sa jazdec F1, ktorý vystupoval pod online hráčskym menom „crgboy007“, umiestnil v januári 2019 na 21. mieste na svete v hernom režime FIFA Ultimate Team. O rok skôr, v auguste 2018, bol 31.

Ako priznal pre DAZN, je tiež veľkým fanúšikom futbalu a jeho obľúbenými tímami sú holandský PSV Eindhoven a španielsky FC Barcelona. Má tiež rád taliansku kuchyňu, no je tiež veľkým fanúšikom talianskeho jedla, no miluje aj holandskú kuchyňu.

Vo voľnom čase sa tiež stále rád venuje motokáram. Jeho najväčšie hoby je však zároveň jeho prácou – teda pretekanie v seriáli F1. „Keď som bol malý, mojím cieľom bolo stať sa pretekárom F1. Dúfate, že budete vyhrávať a na pódiu bude hrať vaša národná hymna. A keď tu teraz stojím a ľudia mi hovoria, že som majster sveta, je to neuveriteľné,“ dodal po nedeľnom triumfe Verstappen, ktorý má od fanúšikov svoju vlastnú pesničku „Super Max“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport