Na hlavný obsah

Vodičské preukazy na kamióny či autobusy by mohli získať aj mladší

Mohlo by to vyriešiť aj nedostatok vodičov.

Vodičské preukazy na autobusy a nákladné automobily by po novom mohli získať aj mladší záujemcovia. S novelou zákona prichádza rezort vnútra. Ak nájde podporu v parlamente, platiť by mala od mája budúceho roka.

Podľa dopravcov by tento krok mohol aspoň čiastočne pomôcť riešiť nedostatok vodičov.

Minimálny vek na získanie vodičského preukazu na nákladné vozidlo nad 3,5 tony by sa po novom znížil z 21 na 18 rokov. Pri autobusoch by to bolo z 24 na 21 rokov. Krajina by sa tak vrátila k pravidlám, ktoré platili do roku 2013. S iniciatívou zmeny prichádza Policajný zbor.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Cieľom návrhu zákona je, predovšetkým, prebratie smernice Európskeho parlamentu a rady EÚ. Ide o zosúladenie s legislatívou ostatných štátov Európskej únie,“ vysvetlil riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ Tomáš Vrábel.

„Podľa mňa ide o hasenie problému, ktorý sme si sami spôsobili tým. že zo dňa na deň sme zvýšili vek na získanie vodičských oprávnení. Tým pádom sme spravili výpadok nových vodičov a tí vodiči chýbajú,“ uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

S nedostatkom profesionálnych vodičov sa boria Dopravný podnik hlavného mesta či nový prepravca v Bratislavskom kraji – spoločnosť Arriva. Zmena legislatívy by mohla pomôcť vyriešiť tento problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko