Na hlavný obsah

Výbuch sopky na ostrove Jáva v Indonézii si vyžiadal už 34 obetí

V utorok zaznamenali ďalšie otrasy.

Výbuch sopky na ostrove Jáva v Indonézii si vyžiadal už 34 obetí
Vozidlo zasypané po výbuchu sopky na indonézskom ostrove Jáva. Foto: TASR/AP

Počet obetí sobotňajšieho (4. 12.) výbuchu sopky Semeru na indonézskom ostrove Jáva sa v utorok zvýšil na 34. Informoval o tom v utorok (7. 12.) miestny úrad pre zvládanie katastrof.

„Najnovšia bilancia z miesta je – 34 ľudí zomrelo, 17 je nezvestných,“ uviedol pre agentúru AFP hovorca úradu Abdul Muhari. Dodal, že takmer 3 700 muselo v dôsledku erupcie opustiť svoje domovy a bolo evakuovaných. Dočasné ubytovanie im poskytli v mešitách či v budovách štátnych úradov.

Indonézsky prezident Joko Widodo, ktorý v utorok (7. 12.) navštívil postihnutú oblasť, uviedol, že približne 2 000 miestnych rodín musia presťahovať do iných obydlí, keďže ich domovy boli zničené, uviedla agentúra DPA.

Semeru, ktorá je najvyšším vrchom ostrova Jáva s nadmorskou výškou 3676 metrov, začala v sobotu do ovzdušia chrliť dym a popol, ktorý pokryl viacero okolitých dedín. Tisíce miestnych obyvateľov v panike utekali do bezpečia. Celé ulice zaplavili vrstvy sopečného popola a bahna, ktoré pokryli domy i autá.

Záchranári v nebezpečných podmienkach pátrajú po preživších v zničených budovách a vozidlách a snažia sa vytiahnuť telá obetí. V utorok boli nasadené do záchranárskych operácií i pátracie psy.

V utorok prišli ďalšie erupcie

V utorok došlo k ďalším trom menším erupciám tohto vulkánu, pričom popol stúpal do výšky približne jedného kilometra. Úrady miestnym obyvateľom odporučili, aby sa vyhýbali oblasti nachádzajúcej sa v okolí piatich kilometrov od krátera sopky, keďže vzduch je tam značne znečistený a mohol by uškodiť najmä zraniteľným skupinám ľudí.

Indonéziu často postihujú zemetrasenia, výbuchy sopiek a vlny tsunami. Toto súostrovie s 270 miliónmi obyvateľov leží na tichomorskom „ohnivom kruhu“ – podkovovitej skupine seizmických zlomových línií v oceáne. Ako pripomína AFP, k poslednej väčšej erupcii sopky Semeru došlo v decembri 2020, keď museli svoje domovy opustiť tisícky ľudí. Erupcia si vtedy vyžiadala aj veľké materiálne škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet