Na hlavný obsah

Vyše polovica nezaočkovaných ľudí nemá protilátky

Vyplýva to zo slovenskej štúdie.

Vyše polovica nezaočkovaných ľudí nemá protilátky
Na ilustračnej snímke testy protilátok na koronavírus. Foto: TASR

Viac ako polovica ľudí, ktorí sa nedali zaočkovať proti koronavírusu, nie je chránená protilátkami. Vyplýva to zo sérioepidemiologickej štúdie, v rámci ktorej sa zbierali vzorky krvi od nezaočkovaných ľudí z okresov Bratislava, Košice, Lučenec, Komárno, Kežmarok a Považská Bystrica.

V utorok (21. 12.) o tom informovala epidemiologička Alexandra Bražinová spolu s predstaviteľmi inštitúcií, ktorí sa podieľali na výskume. Na štúdii sa zúčastnilo 3 789 ľudí z rôznych vekových kategórií od 12 rokov.

Matematik Richard Kollár priblížil, že podľa výpočtov zo štúdie je na Slovensku stále približne milión ľudí, ktorí nie sú chránení protilátkami. „Mysleli sme si – Slovensko malo dve veľké vlny, musí byt premorené. Pozrite si výsledky tejto štúdie. Nie je to tak,“ povedal Kollár.

Štúdia takisto odhalila, že ľudia s bezpríznakovým priebehom koronavírusu majú menej, alebo nemajú žiadne protilátky, a to aj po nedávnom prekonaní choroby. „Až tretina ľudí s bezpríznakovým priebehom nemá žiadne protilátky,“ uviedla Bražinová. Naopak, strednú a vyššiu hladinu protilátok vykázali testy u ľudí s ťažším, symptomatickým priebehom ochorenia.

„Rada by som upozornila, že samotná prítomnosť nevypovedá presne o tom, ako veľmi je človek chránený. Tu sme to rozdeľovali na protilátky nízkej hodnoty, ktoré mala asi polovica z ľudí, u ktorých sa nejaké protilátky zistili, a protilátky dostatočne vysoké,“ priblížila epidemiologička.

Najmenej protilátok mali obyvatelia Bratislavy

Až 74 percent z nezaočkovaných Bratislavčanov, ktorí sa zúčastnili na štúdii, nemalo žiadne protilátky. Podľa Kollára “ je to dôvod, prečo bol v Bratislave počas tretej vlny pri delta variante taký rýchly nárast prípadov.“ Vysoký počet úplne nechránených ľudí bolo aj v okrese Lučenec, až 68 percent.

Výsledky štúdie podľa okresov.Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Lokality, ktoré do štúdie vybrali, nie sú náhodné. Vedci sa riadili dvoma parametrami – zaočkovanosťou a počtom obyvateľov okresu, ktorí za ostatný rok prekonali koronavírus.

„Podlá kombinácie parametrov sa dajú výsledky štúdie zovšeobecniť na cele Slovensko,“ povedali jej autori. Dodali, že očakávajú v okrese Lučenec v najbližších týždňoch vysokú incidenciu, pretože patrí k najmenej chráneným okresom. Na základe štúdie teda dokážu predpokladať regióny, kde bude prípadná ďalšia vlna pandémie silnejšia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko