Na hlavný obsah

Výstavba bytov dosiahla hodnoty spred pandémie

Úrady vydali v 3. štvrťroku o 3,9 percent viac stavebných povolení ako pred pandémiou.

Výstavba bytov dosiahla hodnoty spred pandémie
Na snímke rozostavaný bytový komplex v Bratislave. Foto: TASR

Stavebné úrady na Slovensku v 3. štvrťroku vydali stavebné povolenia na výstavbu viac ako 6 200 bytov. To je najvyšší počet začatých stavieb bytov v rovnakom období za posledných 12 rokov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Úrady vydali povolenia na výstavbu 6 228 bytových jednotiek, čo je o 12,5 percenta viac ako v rovnakom období minulého roka, ale aj o 3,9 percenta viac ako v 3. štvrťroku 2019, teda v období pred pandémiou.

Počet dokončených bytov však medziročne poklesol o viac ako 21 percent, v 3. štvrťroku 2021 ich skolaudovali 4 654. „Pokles však súvisí s vysokou porovnávacou základňou minulý rok, keď sa v 3. štvrťroku realizovali odložené kolaudácie z 2. štvrťroka 2020 po útlme prvej vlny pandémie,“ priblížili štatistici.

Vývoj počtu dokončených bytov.Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

Počet dokončených bytov je tým pádom približne rovnaký ako pred pandémiou, úrad eviduje nárast o 1,7 percenta v porovnaní s 3. štvrťrokom 2019.

Najvýznamnejší medziročný pokles dokončených bytov je v Košickom kraji

Situácia v krajoch je značne rozkolísaná, pričom až v 5 z 8 vyšších územných celkov zaznamenali pokles dokončených bytov. Najvýraznejší nárast bytov bol medziročne v Prešovskom kraji (viac ako 21 percent) a už tradične v Bratislavskom kraji, 21 percent. Ten sa vyznačuje najvyšším podielom na výstavbe v rámci celého Slovenska, aktuálne sa každý piaty dokončený byt v 3. štvrťroku na Slovensku nachádza v Bratislavskom kraji.

Najvyšší pokles dokončených bytov zaznamenal Košický kraj, a to viac ako 63 percent. Naopak, medziročný pokles je najnižší v Trnavskom kraji, konkrétne 6,5 percenta.

Pokles dokončených bytov v porovnaní s predpandemickým obdobím v Bratislave

V porovnaním s rovnakým obdobím v roku 2019 sa vo všetkých krajoch okrem dvoch dokončilo viac bytov. Výnimkou sú Bratislavský a Nitriansky kraj, kde dokončili o 21, resp. 15 percent menej bytov.

Naopak, až 42-percentný nárast eviduje Banskobystrický kraj, o polovicu nižší rast je aj v Prešovskom kraji. Trnavský kraj zaznamenal rast o 17 percent.

„Pretože medziročné hodnoty s ohľadom na presuny aktivít pri rozbehu či dokončovaní bytov v prvom pandemickom roku 2020 majú obmedzené vypovedacie hodnoty, ŠÚ SR porovnáva aktuálne dáta aj s rovnakým obdobím pred pandémiou,“ priblížil úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika