Na hlavný obsah

WHO: Povinné očkovanie by malo byť až poslednou možnosťou boja proti covidu

Prioritou má byť ochrana detí vo veku 5 až 14 rokov.

WHO: Povinné očkovanie by malo byť až poslednou možnosťou boja proti covidu
Foto: RTVS

Nariadiť povinné očkovanie proti covidu by malo byť až tou úplne poslednou možnosťou, ku ktorej by sa mali krajiny uchýliť vo chvíli, keď zlyhajú všetky ostatné spôsoby, ako ľudí motivovať k očkovaniu. Povedal to v utorok (7. 12.) šéf európskej sekcie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge.

Podľa neho zatiaľ nemožno s určitosťou určiť, aký vplyv na vývoj pandémie bude mať koronavírusový variant omikron. Odborníci totiž nemajú dostatok dát, aby zistili, či je nákazlivejší a nebezpečnejší ako doteraz dominantný variant delta.

Systém evidencie WHO ukazuje, že k 6. decembru sa potvrdilo celkovo 432 prípadov nákazy variantom omikron v 21 krajinách. Podľa Klugeho sú ale stále k dispozícii len predbežné informácie o tom, či tento variant predstavuje reálne riziko. Nie je jasné ani to, ako účinné sú v boji s omikronom súčasné prostriedky liečby a prevencie ako vakcíny a lieky.

Posledná inštancia

„Očkovanie by sa malo nariadiť povinne až v krajných prípadoch a len vtedy, keď sú vyčerpané všetky ďalšie uskutočniteľné spôsoby, ako zvýšiť zaočkovanosť,“ povedal Kluge.

Prioritou by podľa neho teraz mala byť lepšia ochrana detí vo veku 5 až 14 rokov, čo je aktuálne veková skupina, ktorá je koronavírusom najviac zasiahnutá.

Povinné očkovanie proti covidu ohlásilo Rakúsko, ktoré k nemu chce pristúpiť od februára. Smeruje k nemu aj Nemecko. V iných krajinách vrátane Maďarska, Francúzska či Talianska je povinné očkovanie pri vybraných profesiách.

České ministerstvo zdravotníctva chystá vyhlášku, ktorá by mala od marca zaviesť povinné očkovanie proti covidu u vybraných profesií a u ľudí nad 60 rokov. Nastupujúca vláda Petra Fialu ale s povinnou vakcináciou ľudí nad 60 rokov nesúhlasí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet