Na hlavný obsah

Z Ruska do Nemecka neprúdi plyn už štvrtý deň po sebe

Zvyšuje to tlak na európske ceny plynu.

Z Ruska do Nemecka neprúdi plyn už štvrtý deň po sebe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Plynovod Jamal, ktorý tradične prepravuje ruský plyn cez Poľsko do západnej Európy, naďalej pracuje v reverznom režime. Piatok (24. 12.) je už štvrtým dňom, čo plyn prúdi z Nemecka do Poľska, ukázali údaje nemeckého prevádzkovateľa siete plynovodov Gascade.

Otočenie tranzitu v plynovode Jamal zvyšuje tlak na európske ceny plynu, ktoré sa tento týždeň dostali na nové rekordné maximá.

Nejde o politický krok, tvrdia Rusi

Rusko tvrdí, že otočenie toku plynu nie je politickým krokom, aj keď sa časovo zhoduje s nárastom napätia medzi Moskvou a Západom pre Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (23. 12.) vyhlásil, že dôvodom reverzného toku je nedostatok požiadaviek zo strany zákazníkov.

Predpokladá sa, že európske ceny plynu by mohli mierne klesnúť, keďže časť dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) sa presmerovala z Ázie do Európy pre cenovú atraktivitu.

Gazprom, ktorý má monopol na export ruského plynu cez plynovody, si na 24. decembra nerezervoval žiadne tranzitné kapacity na vývoz cez Jamal, ukázali piatkové výsledky aukcie prepravných kapacít.

Čo ukazujú údaje?

Podľa údajov z meracej stanice Mallnow, ležiacej na poľsko-nemeckej hranici, v piatok prúdil plyn cez plynovod Jamal v smere z Nemecka do Poľska v hodinovom objeme približne 1,218 milióna kilowatthodín, uviedla spoločnosť Gascade. Očakáva sa, že na tejto úrovni sa bude držať počas celého dňa.

Údaje slovenského prepravcu plynu Eustream ukázali, že rezervované kapacity pre prepravu ruského plynu z Ukrajiny cez bod Veľké Kapušany v piatok dosiahli 739 843 megawatthodín (MWh) po 785 160 MWh vo štvrtok (23. 12.).

Pokles vykompenzovalo zvýšenie rezervovaných kapacít na tranzit z Česka na Slovensko, čo znamená, že rezervované kapacity na prepravu do rakúskeho uzla Baumgarten sú v podstate rovnaké ako včera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet