Na hlavný obsah

Za uplynulý týždeň pribudol rekordný počet zaočkovaných treťou dávkou

Naopak, záujem o prvú dávku klesol.

Za uplynulý týždeň pribudol rekordný počet zaočkovaných treťou dávkou
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Slovensku rastie počet zaočkovaných – najmä treťou dávkou. Posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu dostalo za uplynulý týždeň 116 379 ľudí, čo je najviac od začiatku preočkovania.

Naopak, v porovnaní s obdobím pred lockdownom výrazne klesol počet osôb, ktoré sa nechali zaočkovať prvou dávkou. Vyplýva to z dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Pred lockdownom bolo prvoočkovancov viac

Lockdown platí na Slovensku od štvrtka 25. novembra. V týždni, keď vláda ohlásila sprísnené pravidlá pre všetkých, vrátane zaočkovaných, sa pre vakcínu rozhodlo 53 044 prvoočkovancov – najviac od júla. Následne záujem o prvé dávky opäť klesol. Ďalší týždeň dostalo prvú dávku 28 261 osôb, uplynulý týždeň sa zaočkovalo už len 16 934 ľudí, ktorí doposiaľ očkovanie odkladali. Je to iba 11,42 % podaných dávok za minulý týždeň. Z toho 5 583 bolo ľudí vo vekovej kategórii nad 60 rokov.

„Čo sa týka počtu zaočkovaných, stúpajú počty zaočkovaných druhou a treťou dávkou, čo je dobrá správa. Dobrou správou tiež je, že stále máme tisícky ľudí zaočkovaných aj prvou dávkou očkovacej látky, ktorí sa rozhodli pre očkovanie neskôr, no predsa a to je veľmi dôležitý rozmer,“ reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Spustili ďalšiu kampaň

Minulý týždeň tiež odštartovala ďalšia kampaň s názvom Darujme si Vianoce. Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so samosprávnymi krajmi pripravili mobilizačný týždeň na podporu očkovania na celom Slovensku. 

„Hlavným zámerom aktuálne prebiehajúcej kampane je ľudí motivovať, aby si uvedomili dôležitosť očkovania – vyzvať ich na očkovanie a poskytnúť dôležitú osvetu. Očkovaním chránia svoje zdravie ako aj zdravie svojich blízkych a najmä, ak sa nakazia, očkovanie ich chráni pred vážnym priebehom ochorenia, čím sa pomáha naším preťaženým a plným nemocniciam,“ vysvetlila hovorkyňa.

Vakcinačné centrá po celom Slovensku navýšili svoje kapacity. K mobilizácii sa v týchto dňoch pripoja aj členovia vlády, ako aj osobnosti z kultúrno-spoločenského života a športu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko