Na hlavný obsah

Zamestnávatelia v New Yorku musia nariadiť povinné očkovanie

Podobný scenár, sa stále viac skloňuje aj vo viacerých európskych krajinách.

Zamestnávatelia v New Yorku musia nariadiť povinné očkovanie
Tisíce zamestnancov mesta New York protestovali proti povinnému očkovaniu. Foto: TASR

Všetci zamestnávatelia v americkom meste New York budú musieť nariadiť svojim zamestnancom povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z nových pravidiel, ktoré v pondelok ( 6. 12.) oznámil newyorský starosta Bill de Blasio. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Povinnosť očkovania pre súkromné firmy a podniky začne platiť 27. decembra. Cieľom je zabrániť prudkému nárastu prípadov infekcie koronavírusom počas sviatočného obdobia a chladnejších mesiacov, vysvetlil Blasio.

„My v New Yorku sme sa rozhodli podniknúť preventívny útok, urobiť niečo naozaj smelé, aby sa zastavil ďalší nárast infekcií covidu a rizík, ktoré nám všetkým toto ochorenie prináša,“ povedal de Blasio.

„Povinnosť očkovania od 27. decembra sa bude vzťahovať na všetkých zamestnávateľov v súkromnom sektore v meste New York,“ dodal.

Starostov hovorca spresnil, že povinné očkovanie v súkromnom sektore sa bude týkať približne 184 000 firiem. De Blasio podľa svojich slov očakáva, že nová povinnosť prežije akékoľvek právne námietky.

Očkovaní dostanú výhody

Očkovanie sa už v New Yorku vyžaduje od zamestnancov mesta vrátane učiteľov, policajtov a hasičov, pričom minulý týždeň bolo oznámené povinné zaočkovanie zamestnancov súkromných a cirkevných škôl.

Súčasné pravidlá platné v New Yorku vyžadujú od ľudí najmenej jednu dávku vakcíny pri konzumácii jedál vo vnútri reštaurácie, v zábavných zariadeniach a fitness centrách.

Na základe nových pravidiel budú musieť mať ľudia nad 12 rokov aplikované dve dávky vo vnútorných priestoroch reštaurácií, v zábavných areáloch a fitness centrách.

Jedna dávka sa bude vyžadovať u detí vo veku päť až 11 rokov, ktorých sa súčasne platná povinnosť netýka, informoval de Blasio.

Povinné očkovanie sa čoraz viac skloňuje aj v Európe

Povinné očkovanie proti koronavírusu sa čoraz častejšie skloňuje aj v európskych krajinách. Väčšina z nich však túto povinnosť obmedzuje len na určité profesie alebo vekové skupiny.

Výnimkou je Rakúsko, ktoré ako prvá európska krajina, avizovalo, že od februára chce zaviesť plošnú povinnosť zaočkovať sa proti covidu-19. Proti tomuto kroku vlády v krajine minulý týždeň protestovali desaťtisíce ľudí.

Rakúska vláda uvažuje, že tí, ktorí očkovanie odmietnu dostanú pokutu vo výške 600 eur. Tá sa môže opakovať každé tri mesiace.

Grécko zas nariadilo povinné očkovanie seniorov starších ako 60 rokov.  Za nedodržanie tejto povinnosti bude štát od polovice januára vyberať mesačnú pokutu 100 eur.

V Taliansku bude od polovice decembra platiť povinnosť zaočkovať sa pre určité profesie. Týkať sa to bude učiteľov, policajtov, vojakov či zdravotníkov.

Povinné očkovanie zdravotníkov od apríla zavádza aj Veľká Británia. Tým, ktorí odmietnu bude hroziť výpoveď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet