Na hlavný obsah

Západ odsudzuje Taliban z mimosúdnych popráv afganských expolicajtov

Zdokumentovala ich Human Rights Watch.

Západ odsudzuje Taliban z mimosúdnych popráv afganských expolicajtov
Príslušníci hnutia Taliban v Afganistane. Foto: SITA/AP

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny a spojenci v sobotu (4. 12.) odsúdili afganské militantné islamistické hnutie Taliban za mimosúdne popravy bývalých členov afganských bezpečnostných síl, o ktorých informovali ľudskoprávne organizácie. Informáciu priniesla agentúra AFP.

„Sme hlboko znepokojení správami o popravách bez súdneho procesu a nútených zmiznutiach bývalých členov afganských bezpečnostných síl, ako ich zdokumentovala Human Rights Watch a ďalšie organizácie,“ uvádza sa vo vyhlásení Spojených štátov, Európskej únie, Austrálie, Veľkej Británie, Japonska a ďalších krajín, ktoré zverejnila diplomacia USA.

„Zdôrazňujeme, že tieto činy predstavujú vážne porušovanie ľudských práv a sú v rozpore s ohlásenou amnestiou Talibanu,“ uviedla skupina národov a vyzvala nových vládcov Afganistanu, aby zabezpečili presadzovanie a dodržiavanie amnestie v celej krajine aj vo svojich radoch.

Hnutie Taliban sa chopilo moci v Afganistane v auguste v čase, keď z tejto stredoázijskej krajiny prebiehal odchod amerických vojsk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet