Na hlavný obsah

Západ rieši ruské bezpečnostné požiadavky

Moskva žiada, aby sa NATO nerozširovalo smerom na východ.

Západ rieši ruské bezpečnostné požiadavky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najnovšie bezpečnostné požiadavky Ruska voči Západu podľa odborníkov nepovedú k otvorenej vojenskej konfrontácii. Úplne ignorovať ruské návrhy by však Západ nemal.

Moskva požaduje, aby sa NATO nerozširovalo smerom na východ. Konkrétne ide o Ukrajinu. Spojené štáty aj Severoatlantická aliancia (NATO) však takúto požiadavku už odmietli.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rusko je proti tomu, aby Ukrajina vstúpila do Severoatlantickej aliancie. Podľa analytikov môže za to aj napätá situácia na rusko-ukrajinskej hranici, kam Moskva vyslala svojich vojakov. Západ sa preto obáva, že Rusko chce na Ukrajinu zaútočiť. Moskva to popiera a tvrdí, že ide o obrannú akciu.

Podľa odborníkov by sa situácia mohla vyostriť v prípade, ak by NATO poslalo na Ukrajinu svojich vojakov, čo by Rusko považovalo za ohrozenie svojich strategických záujmov.

„My vieme ako vážne Rusko myslí použitie sily pokiaľ sa jedná o jeho strategický záujem. Vidíme to v Gruzínsku, Ukrajine. Naozaj môže prísť k útoku na tieto strategické ciele a následne už to bude v rukách západných politikov, či to vyhodnotia ako ruskú obrannú akciu alebo ruskú ofenzívnu akciu a budú na to odpovedať,“ uviedol hlavný analytik Rady slovenských exportérov Jozef Hrabina.

Analytici sa však zhodujú, že Rusko nepôjde do otvoreného konfliktu s NATO. S ohľadom na napätú situáciu je podľa expertov viac než inokedy dôležitý dialóg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet