Na hlavný obsah

Zásielky vakcín pre chudobné krajiny meškajú, do cieľa ich doručili len 40 percent

Keď prídu, hrozí im rýchla exspirácia.

Zásielky vakcín, ktoré Európska únia darovala tretím krajinám, meškajú. Ide o desiatky miliónov dávok. Vo väčšine prípadov ide o africké štáty. Sľúbené vakcíny dostávajú cez program COVAX.

Meškanie spôsobujú najmä administratívne a byrokratické úkony či nedostatok skladovacích priestorov.

Členské štáty doteraz venovali tretím krajinám vyše 350 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Väčšina zásielok, zhruba 300 miliónov, ide cez program COVAX, ktorý zabezpečuje dodávky do 92 krajín s nízkymi či strednými príjmami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V skutočnosti sa však podarilo doručiť z tohto množstva do cieľových krajín iba 118 miliónov dávok, čo je približne 40 %.

„Darovanie a dodanie vakcín je pomerne zložitý proces a žiadna zo zúčastnených strán nechce, aby v celom reťazci zostal Čierny Peter práve v jej rukách. Všetko začína už tým, že členské krajiny potrebujú od výrobcov povolenie na darovanie vakcín, ktoré vlastnia – aby tak nepoškodili ich potenciálne obchodné záujmy. Sklz vzniká aj tým, že COVAX musí mať dohodu s prijímacou krajinou,“ hovorí spravodajca RTVS v Bruseli Martin Hílek.

„Veľké problémy sú hlavne v tom, že vakcíny nie sú uvoľňované predvídateľne, takže tie krajiny sa nemôžu na to nachystať,“ uviedla analytička Asociácie pre medzinárodné otázky v Prahe Vendula Kazlauskasová.

Rovnako veľkým problémom je, že do cieľových krajín prídu vakcíny, ktorým sa končí doba trvanlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet