Na hlavný obsah

Zatvorené prevádzky môžu opäť požiadať o finančnú pomoc

Podmienkou je pokles tržieb o 40 percent a viac.

Zatvorené prevádzky môžu opäť požiadať o finančnú pomoc
Na snímke minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), predseda vlády SR Eduard Heger, minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽANO). Foto: TASR

Zatvorené prevádzky môžu už za december tohto roka čerpať Prvú pomoc plus podľa schémy 3B. Ide o pomoc pri poklese tržieb o 40 percent a viac. Na nedeľnej (12. 12.) tlačovej besede to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Na prevádzky myslíme veľmi intenzívne. Za december pre nich otvárame scénu 3B, takzvaná Prvá pomoc plus. Chceme ich previesť cez tento náročný čas,“ uviedol Heger.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) ide o pomoc pre mikropodniky a malé podniky do 50 zamestnancov, najmä v oblasti gastra a cestovného ruchu. „Väčšie podniky si vedia upraviť dochádzku podľa schémy 3A,“ doplnil.

Pomoc je určená pre prevádzky zavreté počas opatrení v novembri a decembri. Suma finančnej pomoci bude vo výške 450 eur až 810 eur na jedného zamestnanca podľa výšky poklesu tržieb. Pomoc sa bude dať žiadať za december.

Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) je pomoc 3B férová. „Tí, čo poctivo podnikajú a zamestnávajú ľudí normálne, pomoc dostanú. Či už formou preplácania tržieb alebo preplácaním nájmu, alebo formou príspevkov na zamestnávanie zamestnancov. Som rád, že sme našli dohodu v tejto veci,“ doplnil.

Celková výška finančnej pomoci podľa Matoviča dosiahne za december približne 25 miliónov eur. „Touto dnešnou zmenou sa rozširuje pomoc o to najpopulárnejšie opatrenie,“ povedal.

Opatrenie má technický názov 3B, fungovalo do konca prvej polovice tohto roka. Na získanie pomoci stačil pokles tržieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika