Na hlavný obsah

Zeman odmieta vymenovať Jana Lipavského za ministra zahraničných vecí

Nepozdáva sa mu jeho vzdelanie a vzťahy s Izraelom či V4.

Zeman odmieta vymenovať Jana Lipavského za ministra zahraničných vecí
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: ČTK/Vít Šimánek

Český prezident Miloš Zeman odmieta vymenovať za ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, ktorého do tejto funkcie navrhujú Piráti. Vyčíta mu nízku kvalifikáciu či vzťahy s Izraelom a dištancovaný postoj k Vyšehradskej štvorke. Podľa Zemana mu ústava neukladá povinnosť prijať každý návrh, ktorý mu je predložený. Informoval o tom v piatok (10. 12.) prezidentov hovorca Jiří Ovčáček prostredníctvom webového sídla Pražského hradu.

Prvým dôvodom, prečo Zeman odmieta Lipavského na poste šéfa diplomacie, je jeho nedostatočná kvalifikácia. „Na rozdiel od ostatných kandidátov má pán Lipavský ukončené len bakalárske štúdium a podľa týždenníka Euro bola jeho záverečná bakalárska práca hodnotená najhoršou možnou známkou,“ uvádza sa v stanovisku prezidenta.

Prezidentovi sa na Lipavskom nepozdáva tiež, že má „dištancovaný postoj k vyšehradskej spolupráci, ktorý je v rozpore s pripravovaným programovým vyhlásením novej vlády.“ Rovnako „dištancovaný postoj“ má mať aj vo vzťahu k Izraelu, čo podľa prezidenta takisto nie je v súlade s programom novej koalície.

Poslednou Zemanovou výčitkou je Lipavského návrh, aby sa najbližšie Sudetonemecké dni konali na území Česka. Zeman má výhrady aj k ďalším ministerským kandidátom, tých však vymenuje. „Prezident republiky v snahe prispieť k zostaveniu novej vlády neodmietne svoj podpis pod vymenovaním týchto osôb, len upozornil predsedu vlády na problém nízkej odbornosti a uprednostňovania politických alebo straníckych funkcií,“ uvádza sa v stanovisku českej hlavy štátu.

Fiala: Stanovisko prezidenta beriem na vedomie

Budúci český premiér a líder koalície SPOLU Petr Fiala na sociálnej sieti v piatok napísal, že stanovisko prezidenta berie na vedomie. Podľa Fialu je potrebné, aby český ústavný súd „raz a navždy vyriešil otázku kompetencií (prezidenta) v súvislosti s vymenovaním nových členov vlády.“

Fiala sa má so Zemanom stretnúť v pondelok (13. 12.). „V pondelok po stretnutí v Lánoch oznámim, aké budú naše kroky.“

Lipavský na sociálnej sieti prezidentovi oponoval, že reprezentuje program budúcej českej vládnej koalície. Tá sa podľa neho opiera o hlasy občanov Česka vo voľbách a „nie je možné z týchto princípov ustupovať.“

Nominácia stále platí, tvrdí Lipavský

Občania sa potrebujú spoľahnúť na platnosť zákonov v Česku a na to, že ich hlas vo voľbách má zmysel, uviedol Lipavský.

Skonštatoval, že ústava jasne hovorí, že prezident vymenuje na návrh premiéra členov vládneho kabinetu. „Tento názor zastával v minulosti aj sám Miloš Zeman, keď hovoril, že prezident nemá právomoc kandidátov ‚kádrovať‘,“ uviedol Lipavský. Dodal, že jeho nominácia na post šéfa diplomacie stále platí a stojí za ňou aj budúci premiér Fiala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet