Na hlavný obsah

Zeman vymenoval novú českú vládu

Vymenoval ju v zložení, ktoré mu navrhol Petr Fiala.

Zeman vymenoval novú českú vládu
Na snímke nastávajúci premiér Petr Fiala (vľavo) a prezident Miloš Zeman. Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Český prezident Miloš Zeman v piatok (17. 12.) vymenoval na zámku v Lánoch novú vládu premiéra Petra Fialu (ODS). Kabinet koalície SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátov so STAN nahrádza vládu ANO a ČSSD pod vedením premiéra Andreja Babiša (ANO).

„Najjednoduchšie by bolo popriať vám úspech, ale to nie je príliš konkrétne. Chcel by som vám popriať, aby za vami ostalo niečo užitočné,“ prihovoril sa členom novej vlády Zeman.

„Pred vami je príležitosť vyrovnať sa s covidom, s energetickou krízou i s rozpočtom a hospodárením štátu,“ dodal.

Fiala: Chcem, aby za nás hovorili naše činy

Nový premiér Petr Fiala si je vedomý v akej ťažkej situácii preberá krajinu. „Sme si vedomí, že nebudeme odpočívať. Chceme pracovať už od začiatku, chceme hovoriť jasne, ale prajem si, aby viac za nás hovorila naša práce a jej výsledky,“ vyhlásil.

„Nová vláda tvorí tím, ktorý je zložený z ľudí, ktorí majú nadanie a sú kompetentní,“ dodal.

Zeman vymenoval vládu v podobe, v akej mu ju pred mesiacom navrhol Petr Fiala. Prezident pôvodne oznámil, že odmieta vymenovať Jána Lipavského (Piráti) za ministra zahraničných vecí.

Fiala však neskôr po stretnutí s hlavou štátu oznámil, že hoci prezidentove výhrady voči kandidátovi Pirátov pretrvávajú, Lipavský sa ministrom stane.

Po slávnostnom ceremoniáli sa Fialov kabinet presunul do Strakovej akadémie v Prahe, kde sa uskutoční jeho prvé zasadnutie. Nový premiér potom popoludní a v sobotu (18. 12.) uvedie ministrov do ich funkcií.

Členovia nastupujúcej vlády sa pred stretnutím museli podrobiť antigénovému testu na koronavírus, rovnako ako všetci ostatní, ktorí sa dostanú do styku s prezidentom.

Medzi vymenovanými ministrami chýbal Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), ktorý je v izolácii kvôli covidu-19. Riadením ministerstva poľnohospodárstva bol dočasne poverený Marian Jurečka.

Pred návratom do Prahy, kde je naplánované prvé zasadnutie vlády a inaugurácia niektorých ministrov, sa nový kabinet zastaví v Lánoch pri hrobe prvého československého prezidenta Tomáša Garrigue Masaryka, kde ministri položia veniec.

Na prvom zasadnutí vlády sú zvyčajne na programe formálne záležitosti, ale nový český minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) vopred oznámil, že vláda v piatok (17. 12.) rozhodne, či požiada snemovňu o predĺženie núdzového stavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet