Na hlavný obsah

Žilinka dal preskúmať zákonnosť zadržania protestujúcich záchranárov

Polícia ich po zadržaní prepustila.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v súvislosti so zadržanými zdravotníckymi záchranármi. Informoval o tom Žilinka na sociálnej sieti v stredu (15. 12.).

Polícia zadržala v utorok (14. 12.) dvoch záchranárov zo skupiny, ktorá prišla protestovať pred budovu Národnej rady SR. Bratislavskí policajti uviedli, že zaznamenali pred budovou parlamentu zvýšený počet ľudí.

„Tieto osoby boli opakovane zo strany hliadok vyzývané, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území SR nezhromažďovali,“ písala polícia na facebooku.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) skonštatoval, že záchranári neuposlúchli výzvu policajtov, preto ich predviedli na obvodné oddelenie.

Dvojicu záchranárov neskôr policajti prepustili na slobodu. Jedným zo zadržaných záchranárov bol aj prezident Slovenskej komory záchranárov František Majerský.

Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR či Slovenská lekárska komora (SLK) vyjadrili zdravotníckym záchranárom podporu. Zásah polície považujú za unáhlený a odsudzujú ho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko