Na hlavný obsah

Žilinka je rok vo funkcii. Sľuby zatiaľ nenaplnil, tvrdia mimovládne organizácie

Kritický postoj má aj ministerka spravodlivosti.

Žilinka je rok vo funkcii. Sľuby zatiaľ nenaplnil, tvrdia mimovládne organizácie
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Sporný paragraf 363 využíva viac ako Dobroslav Trnka, neodpovedá novinárom ani odborníkom – takto hodnotia rok Maroša Žilinku vo funkcii generálneho prokurátora mimovládne organizácie.

Zhodujú sa, že hoci jeho voľba bola transparentná a sľuby veľké, zatiaľ si nesú prívlastok nenaplnené. Naopak, Slovenská advokátska komora oceňuje snahu Maroša Žilinku o zachovanie zákonnosti prípravného konania. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktora RTVS Karolína Lacová.

Slabá komunikácia a utekanie pred novinármi

Čerstvý generálny prokurátor sa najskôr pozdával aj Nadácii Zastavme korupciu, po roku však tvrdí, že ide o najväčší omyl za celú jej existenciu. Xénia Makarová vymenúva, že najskôr kritizoval paragraf na zrušenie obvinenia 363 a sľuboval otvorenie prokuratúry.

„Oproti svojmu predchodcovi Dobroslavovi Trnkovi naopak paragraf 363 využíva ešte v oveľa širšej podobe. Čo sa týka komunikácie, tá je veľmi sporná, namiesto toho, aby odpovedal novinárom alebo aj kritikom z radov odborníkov, na nich útočí, pred novinármi uteká a na tlačovky si pozýva len vybrané médiá,“ uviedla.

Riaditeľka Via Iuris Katarína Batková dopĺňa aj neprimeranú komunikáciu právnych otázok cez sociálne siete.

„Je to legitímne rozhodnutie parlamentu voliť si generálneho prokurátora, ktorého si vyberú. Dôležité je, akým spôsobom bude vykonávať funkciu do budúcnosti. Ešte má priestor na to, aby vrátil dôveru prokuratúre tak, ako sľuboval pri nástupe do funkcie,“ povedala.

Kritiku vyjadrila aj ministerka Kolíková

V rebríčku INEKO, ktoré hodnotilo nezávislosť 26 verejných inštitúcií však generálna prokuratúra obstála s 80 % na druhom mieste. Alžbeta Tibenská vysvetľuje, že hodnotili ústavné zakotvenie, platy či spôsob výberu generálneho prokurátora.

„Toto prebehlo pod prísnym dohľadom verejnosti a bolo podľa našich kritérií veľmi transparentné. V rebríčku nehodnotíme činnosť prokuratúry, ani generálneho prokurátora, a sústredíme sa výlučne na to, aké kvalitné predpoklady na nezávislú činnosť inštitúcie majú.“

Ku generálnemu prokurátorovi sa skôr kriticky stavia aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková z SaS. Podľa nej používa až príliš paragraf 363. Prostredníctvom neho zbavil obvinení napríklad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského či podnikateľa Jaroslava Haščáka.

Sám jej odkázal, že po paragrafe siahne vždy, keď budú splnené zákonné podmienky. Podobne sa vyjadril aj na sociálnej sieti. „Aj keď sa maratón nehodnotí po šiestich kilometroch, deklarujem, že aj naďalej bude pre mňa jediným imperatívom zákon a svedomie“.

Ovplyvňovanie zo strany politikov, médií či spoločnosti odmieta. Naopak, vládne hnutie Sme rodina si Maroša Žilinku zastáva, šéf hnutia Boris Kollár tvrdí, že spĺňa nezávislosť a nepodlieha tlaku médií.

A pozitívne ho vníma aj Slovenská advokátska komora, ktorá oceňuje jeho snahu o zachovanie zákonnosti prípravného konania v aktuálnej turbulentnej dobe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko