Na hlavný obsah

Žilinka: Žiadna z mocí nemôže generálnemu prokurátorovi ukladať, ako má postupovať

Prokuratúra nie je súčasťou výkonnej moci, tvrdí.

Žilinka: Žiadna z mocí nemôže generálnemu prokurátorovi ukladať, ako má postupovať
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Žiadna zo zákonodarnej, výkonnej alebo súdnej moci nemá právo ukladať generálnemu prokurátorovi SR, akým spôsobom má uplatňovať svoje zákonné oprávnenia ani ako má postupovať v konkrétnej trestnej veci. Na sociálnej sieti to v sobotu (18. 12.) uviedol šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka.

Reagoval tak na skupinu poslancov Národnej rady (NR) SR za SaS a OĽANO, ktorá sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s využívaním sporného paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) generálnym prokurátorom.

Poslanci podľa Žilinku svoj návrh na vyslovenie nesúladu paragrafu 363 TP s Ústavou SR postavili na tvrdení, že prokuratúra je súčasťou výkonnej moci, čo vyvrátil aj nález ÚS.

„Je preto nepochybné, že v SR prokuratúra nie je súčasťou výkonnej moci, ako to nesprávne tvrdia navrhovatelia, ktorí navyše prikladajú tomuto tvrdeniu povahu rozhodujúceho východiska pre tvrdený nesúlad napadnutých ustanovení Trestného poriadku s Ústavou SR,“ skonštatoval Žilinka.

Predmetom rozhodovania ÚS nebude podľa Žilinku preskúmanie spôsobu, akým sa používa paragraf 363 TP, ale preskúmanie a rozhodnutie, či napadnuté ustanovenie TP je alebo nie je v súlade s ústavou.

Sporný paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko