Na hlavný obsah

Život návrhárskej legendy ukončili výstrely. Gianni Versace by vo štvrtok oslávil 75 rokov

Módneho génia zabil fanatický fanúšik.

Život návrhárskej legendy ukončili výstrely. Gianni Versace by vo štvrtok oslávil 75 rokov
Na archívnej snímke taliansky módny návrhár Gianni Versace (vľavo) v rozhovore s talianskym spisovateľom Mariom Biondim. Foto: Wikipedia - neznámy autor

Gianni Versace, považovaný za jedného z najtalentovanejších módnych návrhárov histórie, sa narodil pred 75 rokmi – 2. decembra 1946. Bol zakladateľom rovnomenného medzinárodného módneho domu, ktorý predáva parfumy, mejkap, nábytok a oblečenie.

Narodil sa v talianskej Kalábrii v meste Reggio di Calabria. Svoju prvú ženskú a následne mužskú kolekciu predstavil v talianskom Miláne v roku 1978.

Obliekal Eltona Johna či princeznú Dianu

Gianni Versace pochopil, že móda, to nie sú iba šaty, ale aj zábava. Vyžíval sa v kontrastoch, kombinoval kožu s krajkami, pop kultúru s byzantskými náboženskými symbolmi. Rád dráždil, čiernu večernú róbu pospájal obrovskými striebornými zatváracími špendlíkmi a slávnym osobnostiam sa to páčilo. 

Versace skoro pochopil, že by mohli dať jeho návrhom hodnotu a podarilo sa mu získať ich, aby si obliekali jeho provokujúce modely.

Medzi jeho klientov patrili hviezdy šoubiznisu ako napríklad Madonna, Phil Collins, Bruce Springsteen, George Michael, Eric Clapton, Elton John, či Michael Jackson. Mnohí sa neskôr stali jeho priateľmi – britská princezná Diana, Courtney Love a Lisa Marie Presley.

Spolupracoval aj na operných predstaveniach

Návrhár sa priam vášnivo zaujímal aj o umelecké diela. Okrem Pabla Picassa zbieral obrazy Henriho Matissa, Fernanda Legera, Giorgia de Chirica a obľuboval nábytok a sochy talianskej renesancie. 

Versace okrem módnej tvorby pracoval aj ako dizajnér kostýmov pre baletné a operné predstavenia, spolupracoval s belgickým choreografom Mauricom Bejartom. V roku 1993 predstavil svoje umenie v kolekcii pre domácnosti. Boli to koberce, prikrývky, vankúše ale aj jedálenský porcelán.

V blízkosti talianskeho Comského jazera mal Gianni Versace neoklasickú vilu Fontanelle, hostil v nej veľa prominentov z politického života a šoubiznisu.

Vlastnil palác z 15. storočia v Miláne a tiež luxusný dom v Miami Beach na Floride z roku 1930. Dom s 12 spálňami, 13 kúpeľňami, ozdobený freskami, mozaikami a drevenými podlahami kúpil v roku 1992, neskôr kúpil susediaci hotel, ktorý nechal zrovnať so zemou a vytvoril priestor na záhrady a bazén.

Versace neskrýval svoju homosexualitu, od roku 1982 mal vzťah s talianskym modelom a módnym návrhárom Antoniom D’Amicom, s ktorým bol až do svojej tragickej smrti v roku 1997.

Zavraždil ho fanatický fanúšik

Po rannej prechádzke, 15. júla 1997, ho zastrelil na schodoch jeho vily v Miami Beach 27-ročný americký mladík filipínskeho pôvodu Andrew Cunanan. Versace zomrel na mieste, vrah ho trafil dvakrát do hlavy.

Cunanan z miesta činu ušiel, osem dní po incidente si však sám siahol na život neďaleko Versaceho domu. Vyšetrovatelia zistili, že mladý Američan bol módnym návrhárom posadnutý a do jeho blízkosti sa snažil dostať niekoľko rokov.

Po smrti Versaceho prebrala jeho módne impérium sestra Donatella. Spopolnené telesné pozostatky Gianniho Versaceho pochovali v najužšom rodinnom kruhu pri jazere Como v severnom Taliansku. Ako povedala jeho sestra, svet si Gianniho Versaceho bude vždy pamätať ako človeka, ktorý sa nebál šokovať, prelomiť konvencie, strhnúť plášť.

Princezná Diana a Elton John
Princezná Diana a britský spevák Elton John na poslednej rozlúčke s Versacem.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Na poslednej rozlúčke s ním sa zúčastnila aj princezná Diana v sprievode blízkeho priateľa Eltona Johna. Pre Dianu to bolo jedno z posledných vystúpení na verejnosti, už o šesť týždňov nato tragicky zahynula pri autonehode v Paríži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet