Na hlavný obsah

Zmenil vnímanie národného hospodárstva. Ekonóm Richard Stone zomrel pred 30 rokmi

V roku 1984 získal Nobelovu cenu.

Zmenil vnímanie národného hospodárstva. Ekonóm Richard Stone zomrel pred 30 rokmi
Britský ekonóm Richard Stone. Foto: www.famousbio.net

Sir Richard Nicholas Stone, známy britský ekonóm, ktorý je považovaný za otca národného hospodárskeho účtovníctva, zomrel pred 30 rokmi – 6. decembra 1991. V roku 1984 sa stal laureátom Nobelovej ceny za vypracovanie účtovného modelu, ktorý sledoval národné a neskôr medzinárodné hospodárske aktivity, uvádza server britannica.com.

Stone pôvodne študoval právo na Univerzite Cambridge, no pod vplyvom jedného z najslávnejších ekonómov Johna Maynarda Keynesa napokon získal titul z ekonómie.

Práve na jeho pozvanie nastúpil v roku 1940 do britského štatistického úradu, neskôr dostal miesto profesora financií a účtovníctva na svojej Alma mater. Okrem toho na univerzite pôsobil aj ako riaditeľ sekcie aplikovanej ekonómie. Tam vydržal po zvyšok profesijného života, v roku 1978 získal rytiersky titul.

Keby ľudia lepšie rozumeli ekonomike, svet by bol krajší

Svoje rozhodnutie venovať sa ekonómii netkvelo len v záľube v číslach. Za ekonómiou videl aj hlbší význam. „V tom čase sa svet nachádzal v hlbokej kríze a mojím motívom, prečo som chcel zmeniť tému, bolo presvedčenie, ktoré pramenilo z mladíckej nevedomosti a optimizmu, že keby sa len lepšie rozumelo ekonomike, svet by bol lepší,“ uviedol webový portál Nobelovej ceny.

Ako uvádza server, prvé odhady britského národného hospodárskeho príjmu podľa modelu Richarda Stonea vypracovali už v roku 1941. Najvýznamnejšiu časť svojej práce v oblasti národného hospodárstva predostrel v 50. rokoch 20. storočia, keď spracoval prvé konkrétne štatistické prostriedky na meranie investícií, vládnych výdavkov a spotreby.

Tieto modely sa spájajú do systému tzv. národného hospodárstva, neskôr ich pretransformoval aj na medzinárodné organizácie ako Organizácia spojených národov či Svetová banka.

V kariére sa venoval aj problematike trhu, modelom ekonomického rastu i teórii vstupov a výstupov. Závery jeho prác sú doteraz cenené medzi ekonómami a analytikmi po celom svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet