Na hlavný obsah

Zmeny v školskom zákone upravia prijímacie skúšky na stredné školy

Žiak si bude môcť podať dve klasické a dve talentové prihlášky.

Zmeny v školskom zákone upravia prijímacie skúšky na stredné školy
Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Úpravy v novelizovanom školskom zákone prinesú viacero zmien. Jednou z nich sú úpravy v prijímacích skúškach na stredné školy. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Žiak si podľa slov ministra bude môcť podať dve klasické a dve talentové prihlášky a určí si poradie škôl podľa priority. Následne nastúpi na tú školu, kde úspešne zloží prijímacie skúšky a ktorá bude v jeho poradí najvyššie.

Zákon definuje aj nové profesie

V zákone sa definujú aj nové profesie, konkrétne školskí digitálni koordinátori a školské zdravotné sestry.

„Už teraz pilotne pôsobia školskí digitálni koordinátori na asi 300 školách. Ich úlohou je podporovať digitálnu gramotnosť učiteľov a žiakov, vzdelávať ich vo využívaní digitálnych technológií vo výučbe a zavádzať ich používanie do procesov vyučovania,“ povedal šéf rezortu školstva.

Ďalej bude výraznou zmenou podľa neho aj reforma poradenského systému, na základe ktorého sa prideľujú asistenti. „Do systému sa zavedú jednotné diagnostické postupy a metódy a pre rodičov a žiakov bude prehľadnejší a jednoduchšie dostupný,“ uviedol. Táto zmena však nastane až od roku 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko