Na hlavný obsah

Zomrel brat zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena

Kim Jong-džu mal viac ako sto rokov.

V Kórejskej ľudovodemokratickej republike zomrel Kim Jong-džu, mladší brat zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, kedysi považovaný za druhého najmocnejšieho predstaviteľa v krajine. Informovala o tom v stredu (15. 12.) agentúra AP s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

Severokórejský vodca Kim Čong-un, vnuk Kim Ir-sena, vyjadril nad jeho úmrtím „hlbokú sústrasť“, uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

„Kim Jong-džu sa oddane snažil implementovať línie a politiku Kórejskej strany práce, pričom dlhé roky pôsobil na dôležitých postoch v strane i štáte,“ uviedla KCNA.

KCNA neuviedla, kedy Kim Jong-džu zomrel. Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie sa narodil v roku 1920, čo znamená, že v čase svojej smrti mal 100 alebo 101 rokov.

Počas Kim Ir-senovej vlády mnohí zahraničí experti považovali Kim Jong-džua za druhého najmocnejšieho predstaviteľa Severu či dokonca za možného nástupcu jeho brata.

Kim Jong-džu zastával niekoľko najvyšších postov: bol riaditeľom organizačného a poradenského oddelenia a členom politbyra vládnucej Kórejskej strany práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet