Na hlavný obsah

Zubní lekári nestíhajú vykonávať preventívne prehliadky

Štát schváli výnimku aj tento rok.

Zubní lekári nestíhajú vykonávať preventívne prehliadky
Na snímke zubný lekár vyšetruje pacientku. Foto: RTVS

Pacienti, ktorí nestihnú do konca roka prevenciu u zubného lekára, sa nemusia obávať vyšších poplatkov na budúci rok. Výnimku, ktorú štát schválil vlani, pripravuje aj pre tento rok. Vyzvali na to zubní lekári, ktorí nestíhajú pacientov ošetrovať ani preventívne vyšetriť.

„Býva to každoročne, tento rok to pociťujeme viac, lebo pre pandémiu sme obmedzovali prevádzku počas kalendárneho roku, pacienti telefonujú a dožadujú sa vykonania prehliadky do konca roka, nie sme schopní momentálne uspokojiť požiadavky pacientov,“ povedal zubný lekár z Hlohovca Pavol Andel.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj preto zubní lekári žiadajú štát, aby úhradu starostlivosti o chrup na budúci rok nepodmieňoval prevenciou v tomto roku. Ľudia by totiž ošetrenie mohli odkladať.

„Toto môže zhoršovať práve ten stav kazivosti, pretože ak dnes mám kaz a nie je ošetrený, tak samozrejme o rok dlhšie čakať znamená, že kaz je oveľa väčší,“ doplnil prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Výnimku štát schválil aj vlani, ministerstvo deklaruje, že ju chystá aj pre tento rok.

„K tomu už pokyn bol vydaný, bude to tak ako za druhej vlny,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko