Na hlavný obsah

Afganský premiér vyzýva svetové vlády, aby uznali kabinet Talibanu

Chce tiež, aby štáty uvoľnili rozvojovú pomoc.

Afganský premiér vyzýva svetové vlády, aby uznali kabinet Talibanu
Na ilustračnej snímke Afganec drží vlajku Talibanu v Kábule. Foto: TASR/AP

Afganský premiér Muhammad Hasan Achúnd v stredu (19. 1.) vyzval vlády sveta, aby oficiálne uznali administratívu vládnuceho islamistického hnutia Taliban a uvoľnili rozvojovú pomoc a ďalšie financie. Afganistan podľa neho splnil všetky potrebné podmienky, napísala agentúra Reuters.

„Žiadam všetky vlády, najmä v islamských krajinách, aby oficiálne uznali našu existenciu,“ uviedol Achúnd v prejave. Ide o jeho druhé významnejšie verejné vystúpenie od vlaňajšieho septembra, keď sa funkcie na čele novej vlády ujal, a prvý vysielaný prejav, píše Reuters.

Krajiny sveta sa zdráhajú uznať vládu Talibanu pre predchádzajúci kabinet hnutia spred viac ako 20 rokov. Bojovníci Talibanu sa opäť zmocnili moci v Afganistane vlani v auguste. Západné štáty na čele so Spojenými štátmi následne zmrazili majetok Afganistanu v zahraničí v hodnote miliárd dolárov.

Achúnd a ďalší predstavitelia afganskej administratívy vyzvali na konferencii za účasti zástupcov OSN na uvoľnenie financií a uviedli, že ich zmrazenie uvrhlo Afganistan do hospodárskej krízy. Reuters pripomína, že medzinárodné spoločenstvo zvýšilo humanitárnu pomoc, ktorá je určená na riešenie základných potrieb a zároveň obchádza oficiálne cesty.

„Krátkodobá pomoc nie je riešením. Musíme sa snažiť nájsť cestu k vyriešeniu problémov od základov,“ vyhlásil Achúnd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet