Na hlavný obsah

Aj mliekari hlásia problémy vo výrobe. Hrozí, že sa bude viac mlieka dovážať zo zahraničia

Ministerstvo žiadajú o mimoriadnu pomoc.

Aj mliekari hlásia problémy vo výrobe. Hrozí, že sa bude viac mlieka dovážať zo zahraničia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvovýrobcovia mlieka žiadajú od štátu mimoriadnu pomoc vo výške 35 miliónov eur. Počas uplynulého roka počet mliečnych kráv opäť klesol. Znamená to viac dovozu mlieka zo zahraničia. Nedostatok suroviny, v ktorej Slovensko bolo pred niekoľkými rokmi sebestačné, pociťujú aj mliekarne.

Produkcia mlieka klesá na Slovensku už od roku 2004, počet zvierat sa odvtedy znížil o 40 percent. Výnimkou nebol ani vlaňajšok. Chovateľom sa mliečne kravy chovať neoplatí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Náklady rástli výrazne vyšším tempom ako nákupná cena. Došlo k ďalšiemu poklesu dojníc o vyše 4 000 kusov, respektíve o 170 000 kilogramov mlieka,“ uviedla Margita Štefániková, riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.

Takéto množstvo mlieka skonzumujú za rok obyvatelia dvoch krajských miest. Mliekari tak výpadok produkcie prirovnávajú napríklad k tomu, že by pomyselne celý tento rok nemali slovenské mlieko všetci obyvatelia Prešova a Nitry.

Pokles živočíšnej výroby má vplyv aj na zamestnanosť na vidieku a zároveň s ním sa znižuje i produkcia takzvanej organickej hmoty z maštalí, ktorá je potrebná pre úrodnosť pôdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko