Na hlavný obsah

Aj na Slovensku je kúsok prímorskej krajiny. Štát odkúpil unikátnu lokalitu Sivá Brada

Travertínový kopec pri Spišskom Podhradí je jedinečný.

Štát kúpil jednu z najvýznamnejších botanických lokalít na Slovensku – Sivú Bradu na Spiši. Travertínový kopec pri Spišskom Podhradí je jedinečný. Keďže tam vyviera minerálna voda, darí sa na ňom rastlinám, ktoré bežne rastú na morskom pobreží. Územie v 4. stupni ochrany pripomína malý kúsok prímorskej krajiny.

Štátna ochrana prírody sa o kúpu ikonickej lokality snažila dlhé roky. Až teraz, aj vďaka zdrojom z plánu obnovy, sa národná prírodná rezervácia dostala do rúk ochrancov prírody. 

“Je to veľká rarita. Vyskytuje sa tu niekoľko biotopov európskeho významu. Jednu z najvýznamnejších lokalít svojho druhu pre ochranu prírody na celom Slovensku je určite dobré mať v rukách štátu,” hovorí Tomáš Dražil, riaditeľ Správy NP Slovenský raj.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V minulosti tu boli kúpele. Sivá brada je dnes jediný zdroj travertínu na Slovensku.

“Minerálne pramene vyrážajú na povrch a vyzrážaním minerálov sa tvorí ten travertín. Preto je to raritné. Je to skutočne malý kúsok slovenského mora, pretože tu rastú rastliny, ktoré rastú bežne na morskom pobreží. Pramene majú vysoký obsah soli. Je to botanická zvláštnosť,” vysvetľuje Tomáš Dražil.

Travertínový kopec Sivá brada, s rozlohou 10 hektárov, kúpila Štátna ochrana prírody podľa ceny znaleckého posudku za 150 000 eur. Správcovia NP Slovenský raj, majú s touto lokalitou do budúcnosti veľké plány.

Podobnú kúpu urobila Štátna ochrana prírody pred piatimi rokmi. Vtedy sa dostal do rúk štátu ikonický Tomášovský výhľad v Slovenskom raji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny