Na hlavný obsah

Aké príznaky sú typické pre omikron? Mierny priebeh nemusí byť samozrejmosť

Pacientom, ktorým hrozí ťažký priebeh, by mali pomôcť antivirotiká.

Bolesť hrdla ako typický príznak variantu omikron. Podľa štúdií je miernejší a ľudia sú tiež menej často hospitalizovaní ako pri predchádzajúcej delte. Epidemiológ upozorňuje, že sa tak správa v krajinách, kde majú vysokú mieru očkovaných treťou dávkou.

Pacientom, ktorým hrozí ťažký priebeh, by mali pomôcť antivirotiká. Na Slovensku máme zatiaľ k dispozícii iba jedno.

Kým pri predošlom variante delta bolo typickým príznakom strata chute a čuchu, pri omikrone je to najmä bolesť hrdla. Podľa štúdií je menej nebezpečný, nenapáda pľúca, ale najmä horné dýchacie cesty.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pacienti budú potrebovať liečbu, ktorá je symptomatická. Títo pacienti nám pripravia zvýšený nápor predovšetkým na ambulancie či už praktických lekárov alebo na tzv. triážne centrá, kde budeme rozhodovať o tom, čo s nimi ďalej,“ hovorí Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov.

Rizikových pacientov by mali pred nemocničným lôžkom ochrániť antivirotiká.

„Tieto lieky preukázali, že štatisticky významne znižujú riziko hospitalizácie a taktiež znižujú riziko respiračného zlyhania a znižujú riziko smrti,“ priblížil infektológ Peter Sabaka.

Na Slovensku máme zatiaľ jedno antivirotikum Lagevrio. Paxlovid, ktorému dala zelenú už aj Európska komisia, očakávame najneskôr koncom marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko