Na hlavný obsah

Aktivisti navrhujú dohodu na zníženie výroby plastov pod záštitou OSN

Uvádzajú viacero dôkazov o škodlivosti plastov.

Aktivisti navrhujú dohodu na zníženie výroby plastov pod záštitou OSN
Na snímke zlisovaný plastový odpad. Foto: TASR

Znečistenie plastami predstavuje pre planétu takmer rovnocennú hrozbu ako zmena klímy. Ako informuje spravodajský web BBC, tvrdí to najnovšia správa medzinárodnej mimovládnej organizácie Environmental Investigation Agency (EIA).

Jej autori vyzývajú štáty po celom svete, aby iniciovali podpísanie dohody pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN) so záväznými cieľmi na zníženie výroby plastov a produkcie plastového odpadu.

Správa uvádza viacero dôkazov o škodlivosti plastov. Plastové mikročastice sa nachádzajú vo vzduchu, ktorý dýchame, a plasty možno nájsť i v arktickom snehu, v pôde a dokonca i v predávaných potravinách. Podľa EIA v Thajsku uhynulo asi 20 slonov po tom, ako zjedli plastový odpad zo smetiska.

Dohodu podporuje vyše sto krajín

Tom Gammage z EIA uviedol, že plasty sú ako „smrteľné tikajúce hodiny, ktoré rýchlo odpočítavajú“. Tvrdí, že ak bude táto vlna znečistenia plastami nekontrolovane pokračovať, do roku 2040 by plasty v moriach mohli vážiť viac ako je hmotnosť všetkých rýb žijúcich v oceáne.

Navrhovanú dohodu chce údajne na nasledujúcom zhromaždení Programu Spojených národov pre životné prostredie podporiť viac ako 100 krajín.

Zdroje hovoria, že priamy odpor slabne, hoci existuje spor o to, aká prísna by zmluva mala byť a či by mala byť právne záväzná alebo dobrovoľná. Uvedené zhromaždenie by sa malo uskutočniť vo februári a marci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet