Na hlavný obsah

V Anglicku zrušia väčšinu zostávajúcich opatrení proti šíreniu koronavírusu

Vedci tvrdia, že vlna omikronu dosiahla svoj vrchol.

V Anglicku zrušia väčšinu zostávajúcich opatrení proti šíreniu koronavírusu
Na ilustračnej snímke žena s rúškom kráča ulicami Londýna. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v stredu (19. 1.) potvrdil, že od 27. januára v Anglicku skončí väčšina zvyšných koronavírusových obmedzení. Obyvatelia tejto časti Spojeného kráľovstva už nebudú musieť nosiť rúška či pracovať z domu, informujú zahraničné agentúry.

Vedci sa podľa premiéra domnievajú, že vlna spôsobená variantom omikron už dosiahla vrchol.

Od budúceho štvrtka (27. 1.) nebude povinné nosenie rúšok, práca na diaľku nebude oficiálne odporúčaná a pre vstup do nočných klubov a na niektoré veľké zhromaždenia sa už nebude vyžadovať covidový preukaz, oznámil šéf konzervatívcov v parlamente.

Hoci sa povinnosť zdravotných pasov skončí, podniky si budú môcť naďalej určiť, či ich budú pre vstup vyžadovať. „Vzhľadom na to, že sa covid stáva endemickým, musíme nahradiť právne požiadavky radami a odporúčaniami,“ povedal Johnson.

Zákon o karanténe vyprší v marci

Premiér uviedol, že hoci ľudia budú mať aj naďalej nariadenú karanténu, chcel by túto povinnosť nakoniec tiež zrušiť. „Ľudia, ktorí majú chrípku, nie sú zo zákona nútení sa izolovať,“ vyhlásil premiér. Dodal, že nepredpokladá, že by jeho vláda obnovila zákon o izolácii, ktorý vyprší v marci. Premiér sa navyše plánuje zaoberať možnosťou zrušiť túto požiadavku skôr.

„Vzhľadom na mimoriadnu kampaň posilňujúcich dávok a spôsob, akým verejnosť reagovala na opatrenia plánu B, sa môžeme v Anglicku vrátiť k plánu A a umožniť, aby od budúceho štvrtka skončila platnosť predpisov plánu B,“ povedal Johnson poslancom. Plán A a plán B sú označenia pre rôzne balíky opatrení proti šíreniu vírusu.

Ústredná vláda v Londýne určuje protiepidemické pravidlá len pre Anglicko. Regionálne vlády v Škótsku, Walese a Severnom Írsku si stanovujú vlastné opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu, ktoré sú často prísnejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet