Na hlavný obsah

Ani Británia nevylučuje uvalenie sankcií priamo na Putina

Podobný krok avizovali aj USA.

Ani Británia nevylučuje uvalenie sankcií priamo na Putina
Na snímke britská šéfka diplomacie Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo nevylučuje možnosť, že by v prípade ruskej invázie na Ukrajinu uvalila sankcie priamo na šéfa Kremľa Vladimira Putina, povedala v stredu (26. 1.) stanici Sky News britská ministerka zahraničia Liz Trussová.

Podobným spôsobom sa v utorok (25. 1.) vyjadril aj americký prezident Joe Biden, ktorý rovnako varoval pred obrovskými globálnymi následkami prípadnej ruskej agresie.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vzápätí reagoval vyhlásením, že postihy namierené na Putina by boli zničujúce pre politické vzťahy Moskvy a západných krajín, ruskú ekonomiku by však nezasiahli.

„Nič nevylučujeme,“ povedala Trussová k otázke osobných sankcií na Putina. „Predložíme nový zákon, ktorý sprísni náš sankčný režim, aby sme mohli cieliť na viacero spoločností a jednotlivcov v Rusku. Predložíme to v budúcich dňoch,“ dodala.

Británia už teraz Ukrajine poskytuje obranné zbrane a ekonomickú podporu, pripomenula šéfka britskej diplomacie. „Naliehame na Rusko, aby upustilo od plánov na inváziu a dávame veľmi jasne najavo, že ak by ju vykonali, prinieslo by to Rusku vážne ekonomické náklady,“ povedala.

Rusko sa osobných sankcií nebojí

„Politicky by to nebolo bolestivé, bolo by to zničujúce,“ povedal k dopadom prípadných sankcií voči Putinovi na diplomatické vzťahy hovorca Kremľa Peskov.

Ruské zákony však podľa neho už teraz zakazujú vysokým činiteľom vlastniť majetky v zahraničí a osobné sankcie by preto nemali príliš veľký ekonomický dosah. Dodal tiež, že americkí politici, ktorí hovoria o osobných postihoch voči Putinovi, nemajú v tejto oblasti expertné znalosti.

Rusko rozmiestnilo pri hraniciach s Ukrajinou okolo 100 000 vojakov a Západ sa obáva, že sa zrejme chystá na inváziu. Kremeľ to však odmieta. Moskva však zároveň vznáša bezpečnostné požiadavky, chce napríklad záväzky od NATO, že neprijme do svojich radov Ukrajinu.

Spojené štáty, Británia, Kanada či Austrália pre rastúcu hrozbu invázie sťahujú z Kyjeva rodiny svojich diplomatov aj niektorých zamestnancov veľvyslanectva. Viaceré ďalšie krajiny varujú občanov, aby necestovali na východ a sever Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet