Na hlavný obsah

Architektonická súťaž na rekonštrukciu kúpeľov v Sliači je spustená

Jej víťaz má byť známy v júli.

Architektonická súťaž na rekonštrukciu kúpeľov v Sliači je spustená
Zatvorený kúpeľný dom Slovensko v kúpeľoch Sliač. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva spustilo architektonickú súťaž na projekt rekonštrukcie liečebných kúpeľov v Sliači, informoval na tlačovej konferencii minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Súťaž je medzinárodná a odmena pre jej víťaza sa predpokladá vo výške okolo 800 000 eur.

Majiteľom kúpeľov Sliač je štátna firma MH Manažment. Sulík chce z nich urobiť „výkladnú skriňu slovenského kúpeľníctva“. Ako uviedol, rekonštrukciu zaplatí MH Manažment z peňazí, ktoré tento štátny podnik zarobí. Financovanie z eurofondov je „ak nie nemožné, tak určite extrémne komplikované,“ dodal. Cena rekonštrukcie sa vyšplhá na niekoľko desiatok miliónov eur.

Niekoľko z budov i kúpeľný park sú národnými kultúrnymi pamiatkami. „Budovy sú zdevastované, ale v peknom architektonickom štýle. Prostredie v Sliači je krásne,“ povedal Sulík.

Cieľom je profesionálna rekonštrukcia

Predseda predstavenstva kúpeľov Martin Beňuch priblížil, že areál i budovy sa už dočkali drobných vylepšení, no „dlhodobým cieľom je odborne a profesionálne zrekonštruovať všetky budovy.“ Architektonická súťaž je anonymná, od štvrtka (13. 1.) je zapísaná aj v registri Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Jej víťaza vyberie odborná a medzinárodná porota, v ktorej budú mať zastúpenie okrem renomovaných architektov aj ministerstvo hospodárstva a zástupcovia kúpeľov v Sliači. Ide o dvojetapovú súťaž, lehota na odovzdanie návrhov v prvej etape trvá do 5. apríla, v druhej do 28. júna. Víťaz by mal byť známy v júli tohto roku.

Po rekonštrukcii sa kapacita kúpeľov zvýši zo súčasných 370 na vyše 1 000, región kúpele tiež obohatia o nové pracovné miesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko