Na hlavný obsah

Assange sa v spore o vydanie do USA môže odvolať na britskom najvyššom súde

Zakladateľovi serveru WikiLeaks hrozí v USA 175 rokov väzenia.

Assange sa v spore o vydanie do USA môže odvolať na britskom najvyššom súde
Na snímke zakladateľ WikiLeaks Julian Assange (vpravo). Foto: TASR/AP

Zakladateľ serveru WikiLeaks Julian Assange v pondelok (24. 1.) uspel na britskom vyššom súde v Londýne a môže sa odvolať na tamojší najvyšší súd. Assange spolu so svojimi právnikmi bojuje proti vydaniu do USA.

V prípade odsúdenia Assangovi v USA hrozí až 175 rokov väzenia za zverejnenie tajných dokumentov o amerických vojenských misiách v Afganistane a Iraku.

Rozhodnúť musí najvyšší súd

Súd však nateraz Assangeovej žiadosti vyhovel len čiastočne. Najvyšší súd bude musieť sám rozhodnúť, či by mal jeho prípad prerokovať, uviedla agentúra Reuters.

Americká justícia plánuje Assange súdiť na základe obvinenia zo špionáže. Podľa amerických vyšetrovateľov spoločne s bývalou armádnou analytičkou Chelsea Manningovou ukradol a zverejnil tajné dokumenty týkajúce sa amerických vojenských misií v Afganistane a Iraku, a ohrozil tak životy informátorov pracujúcich pre Američanov.

Jeho stúpenci naopak Assangea považujú za investigatívneho novinára, ktorý verejnosti priniesol informácie o vojnových zločinoch. Päťdesiatdvaročný Austrálčan strávil už viac ako dva roky v londýnskej väznici Belmarsh.

Londýnsky súd pôvodne začiatkom januára minulého roka rozhodol, že Assangea do USA, s ohľadom na jeho duševné zdravie, nevydá. USA však lekárske správy napadli a uspeli s odvolaním. Cestu k Assangeovmu vydaniu do USA v decembri otvoril britský odvolací súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet