Na hlavný obsah

Austrália láme rekordy v počte infikovaných koronavírusom

Najviac v štáte Nový Južný Wales.

Austrália láme rekordy v počte infikovaných koronavírusom
Ilustračná snímka - testovania na koronavírus. Foto: Twitter - Reuters

Austrália vo štvrtok (13. 1.) ohlásila rekordných viac ako 147 000 nových prípadov koronavírusu. Prudké šírenie variantu omikron rovnako zvyšuje počty hospitalizovaných, informovala agentúra Reuters. Austrálske úrady sú pritom nútené uvoľňovať karanténne opatrenia pre čoraz viac skupín pracovníkov, pretože pandémia narúša dodávateľské reťazce.

Kým v predchádzajúcich fázach pandémie mala Austrália šírenie vírusu do veľkej miery pod kontrolou vďaka veľmi prísnym opatreniam a lockdownom, za posledné dva týždne v krajine s viac ako 25 miliónmi obyvateľov pribudol takmer milión nových prípadov. Ľudia si podľa agentúry Reuters pomaly zvykajú na život s koronavírusom s uvoľnenými opatreniami.

Z ohláseného počtu nových prípadov ich 92 000 pripadá na najľudnatejší štát Nový Južný Wales, hoci táto štatistika zahŕňa aj dodatočné pozitívne výsledky doma vykonávaných testov od začiatku januára. Od vypuknutia pandémie Austrália zaznamenala takmer 1,4 milióna prípadov.

Nárast celkového počtu hospitalizovaných s covidom a príjmov na jednotky intenzívnej starostlivosti je teraz najväčší za celý čas pandémie, no úrady tvrdia, že zdravotný systém sa s tým dokáže vyrovnať. Austrália hlási tiež 53 nových úmrtí, z toho 22 pripadá na Nový Južný Wales.

Počty zosnulých sú však počas omikronovej vlny nižšie ako pri tých predchádzajúcich. Viac ako 92 percent Austrálčanov nad 16 rokov má aspoň dve dávky proticovidovej vakcíny.

Aj napriek tomu sa uvoľňuje

Pre tlak na dodávateľské reťazce vyňali vo štvrtok úrady štátu Viktória niektorých pracovníkov z povinnosti karantény v prípade kontaktu s infikovanou osobou. Hasiči, učitelia či vodiči z povolania sa môžu vrátiť do práce, ak nemajú príznaky.

Štát Queensland zasa rozhodol, že prvýkrát po takmer dvoch rokoch úplne otvorí svoje hranice. Ľudia smerujúci do tohto štátu na severovýchode Austrálie sa tak už nebudú musieť preukazovať negatívnym testom na koronavírus.

V hlavnom meste Viktórie, Melbourne, sa v pondelok (17. 1.) začína aj prvý grandslamový tenisový turnaj sezóny Australian Open, ten sa však bude konať za prísnych protipandemických opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet