Na hlavný obsah

Austrália zaznamenala najvyšší denný nárast počtu úmrtí na covid

Opatrenia zatiaľ nesprísňuje.

Austrália zaznamenala najvyšší denný nárast počtu úmrtí na covid
Fanúšikovia s ochrannými rúškami prichádzajú na zápasy 1. kola na grandslamovom turnaji Australian Open 17. januára 2022 v Melbourne. Foto: TASR

V Austrálii za posledný deň (17. 1.) zomrelo 77 ľudí infikovaných koronavírusom, najviac od začiatku pandémie, informovala v utorok (18. 1.) agentúra Reuters. V krajine sa rozšíril variant koronavírusu omikron, pre ktorý potrebuje nemocničnú starostlivosť viac ľudí.

Kým v predchádzajúcich fázach pandémie mala Austrália šírenie vírusu do veľkej miery pod kontrolou vďaka veľmi prísnym opatreniam a lockdownom, za posledné dva týždne v krajine pribudol takmer milión nových prípadov. Ľudia si podľa agentúry Reuters pomaly zvykajú na život s koronavírusom s uvoľnenými opatreniami.

Nemocnice si dokážu poradiť

„Dnešok je pre náš štát veľmi náročný,“ povedal Dominic Perrottet, premiér Nového Južného Walesu s asi ôsmimi miliónmi obyvateľov, kde pribudlo 36 nových úmrtí.

Uviedol, že nemocnice si s rastúcimi počtami covidových pacientov vo vážnom stave ešte dokážu poradiť. Reuters uvádza, že vďaka vysokej zaočkovanosti Perrottet nechce zavádzať prísne protipanedmické opatrenia.

Nemocnice v štáte Viktória fungujú v režime, kedy môžu odkladať neurgentné zákroky a rušiť zamestnancom dovolenku. Zdravotnícke úrady upozornili, že významnú časť medzi hospitalizovanými predstavujú mladší nezaočkovaní ľudia.

Plne očkovaných je 78 percent ľudí

Z Queenslandu, Nového Južného Walesu, Viktórie a Tasmánie je hlásených 73 000 infikovaných, výrazne menej ako rekordných 150 000 evidovaných za minulý štvrtok (13. 1.). Štatistiky z ďalších častí krajiny sa očakávajú neskôr.

V Austrálii, ktorá má asi 25,7 milióna obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo 1,6 milióna ľudí, z toho značná časť za uplynulé dva týždne, píše Reuters. Zomrelo asi 2 766 ľudí. Plne očkovaných je okolo 78 percent všetkých obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet