Na hlavný obsah

Austrálska ministerka poprela, že Djokovič je väzňom: Môže kedykoľvek odísť

Nachádza sa v zariadení pre žiadateľov o azyl.

Austrálska ministerka poprela, že Djokovič je väzňom: Môže kedykoľvek odísť
Srbský tenista Novak Djokovič. Foto: TASR//AP

Austrálska ministerka vnútra Karen Andrewsová odmietla tvrdenia, že srbský tenista Novak Djokovič je „zajatcom“ v karanténnom hoteli v Austrálii.

Obhajcu titulu na grandslamovom Australian Open po príchode do krajiny zadržali pre problémy s vízami na letisku a neskôr transportovali do Park Hotel v Melbourne, štátneho karanténneho zariadenia, ktoré býva prechodným domovom žiadateľov o azyl.

„Pán Djokovič nie je väzňom. Môže kedykoľvek odísť, ak sa tak sám rozhodne,“ citovala agentúra DPA štátnu úradníčku.

Tá zareagovala na slová Srbovho otca Srdjana Djokoviča, ktorý syna označil za väzňa a poukázal na to, že k nemu úrady pristupujú úplne odlišne ako k ďalším 25 hráčom, ktorí požiadali o udelenie lekárskej výnimky, aby mohli štartovať na Australian Open v Melbourne.

Čaká na rozhodnutie súdu

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión sa obrátil na miestny súd v snahe zvrátiť rozhodnutie o deportácii z Austrálie. Súd predbežným opatrením zabránil jeho okamžitému vyhosteniu.

Prípad bude pokračovať v pondelok (10. 1.) o 10.00 h miestneho času (00.00 SEČ). Djokovič síce od organizátorov turnaja dostal lekársku výnimku pre nezaočkovaných, no problémy nastali po 14-hodinovom lete z Dubaja do Melbourne, kde zistili, že nemá správne vízum potrebné na vstup s výnimkou.

Dostal výnimku, no pri vstupe nepredložil dokumenty

Nad účasťou Djokoviča na turnaji visel dlho otáznik. Srb odmietal povedať, či je zaočkovaný proti koronavírusu, čo je podmienka hostiteľského štátu Viktória. Deväťnásobný šampión z Melbourne tvrdil, že informácia o očkovaní je jeho súkromná vec. V utorok (4. 1.) prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že dostal zdravotnú výnimku a mieri do Melbourne, kde chcel zabojovať o rekordný 21. grandslamový titul.

Výnimka z očkovania, ktorú mu udelili organizátori turnaja po tom, ako jeho žiadosť podľa agentúry AFP schválili dve lekárske komisie, však vyvolala obrovskú vlnu nevôle medzi Austrálčanmi.

Tí totiž už dva roky znášajú tvrdé obmedzenia týkajúce sa koronavírusu. Ozval sa aj austrálsky premiér Scott Morrison, podľa ktorého Djokovičov štart na Australian Open ešte nebola hotová vec.

O účasti na turnaji a udelení výnimky síce rozhodujú organizátori, ale vstup do krajiny musí odsúhlasiť federálna vláda. Tá je zodpovedná za opatrenia na hraniciach a víza. Rovnako ako všetci nezaočkovaní cestujúci, ktorí chcú na základe výnimky vstúpiť do Austrálie, musel Djokovič po prílete doložiť príslušné dokumenty imigračným úradníkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport