Na hlavný obsah

Autor knihy o Putinovi: Obávam sa, že ruská invázia na Ukrajinu bude masívna

Podľa neho čelí ruský prezident dvom hrozbám.

Autor knihy o Putinovi: Obávam sa, že ruská invázia na Ukrajinu bude masívna
Na snímke konvoj ruských obrnených vozidiel jazdí po diaľnici na Kryme. Foto: SITA/AP

Profesor Kolumbijskej univerzity Timothy Frye je jeden z najväčších amerických expertov na ruského prezidenta Vladimira Putina. Prednedávnom o ňom vydal knihu s názvom Weak Strongman, teda v preklade Slabý silný muž.

Frye pre RTVS povedal, že Putin nie je doma tak neobmedzený vládca, ako sa v západných médiách prezentuje. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor Martin Rajec.

Viac obmedzení doma

„Môj názor je, že Putin je v domácej politike viac obmedzovaný, ako si ľudia uvedomujú. Ako všetci autokrati čelí dvom hrozbám – a to je prevrat zorganizovaný jeho okolím, ktoré teda musí počúvať, alebo občianskym nepokojom. Typicky, keď eliminujete jednu hrozbu, tá druhá narastie,“ poznamenal.

V zahraničnej politike má ruský prezident údajne pri rozhodovaní viac voľnosti. Podľa Fryea ja však v posledných rokoch v Kremli získali väčší vplyv silové zložky, čo ovplyvňuje kroky týkajúce sa Ukrajiny.

Naopak, prozápadne orientovaní ľudia a podnikatelia, ktorí by prezentovali iný názor, sa z okruhu prezidenta vytratili. 

Hovorí o možnom veľkom konflikte

Frye však odmietol predstavu, že Putin je v zahraničnej politike iracionálny dobrodruh. V prípade Ukrajiny sa však Putin podľa Fryea prerátal, lebo obsadenie Krymu a vytvorenie povstaleckých republík zjednotilo ukrajinský národ a Kyjev sa Rusku stále viac vzďaľuje. Hrozba invázie je iba zúfalým pokusom tento trend zastaviť. 

Profesor Frye varoval, že zlyhanie diplomacie, čo je pravdepodobné, povedie k veľkému konfliktu. „Obávam sa, že ruská invázia na Ukrajinu bude masívna, lebo malá invázia nemá pre Kremeľ, ktorý bude čeliť tvrdým sankciám, zmysel,“ skonštatoval.

Frye je presvedčený, že prezident Putin musí niečo podniknúť a nemôže si dovoliť stiahnuť vojakov z hraníc bez toho, aby dosiahol zásadný ústupok. V opačnom prípade sa jeho pozícia doma oslabí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál