Na hlavný obsah

Bartyová vyhrala Australian Open. Ako prvá domáca tenistka od roku 1978

Svetová jednotka na turnaji nestratila ani set.

Bartyová vyhrala Australian Open. Ako prvá domáca tenistka od roku 1978
Austrálska tenistka Ashleigh Bartyová sa teší z víťazstva vo finále Australian Open. Foto: TASR/AP

Austrálska tenistka Ashleigh Bartyová sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom Australian Open v Melbourne. V sobotnom (29. 1.) finále zvíťazila v pozícii turnajovej jednotky nad nasadenou dvadsaťsedmičkou Američankou Danielle Rose Collinsovou 6:3, 7:6 (2).

Bartyová je prvou Austrálčankou od roku 1978, ktorá triumfovala v singli na domácom grandslame, naposledy sa to podarilo Christine O´Neillovej.

 Líderka svetového rebríčka WTA získala v sobotu celkovo tretí titul vo dvojhre na podujatiach veľkej štvorky. Vlani Bartyová nenašla premožiteľku vo Wimbledone, v roku 2019 zvíťazila na Roland Garros v Paríži.

Bartyová sa stala šiestou hráčkou v histórii, ktorá uspela v prvých troch grandslamových finále. Tohtoročným Australian Open prešla ako nôž maslom, keď v priebehu turnaja stratila iba 30 gemov a súperkám nedovolila uhrať ani jediný set.

Vďaka triumfu v Melbourne získala prémiu 2,875 milióna austrálskych dolárov pred zdanením. Do rebríčka WTA jej pribudne 2000 bodov a v jeho pondelňajšom vydaní si upevní post svetovej jednotky.

Collinsová napriek prehre dosiahla v Melbourne životný úspech. Po prvý raz si zahrala grandslamové finále a v novom vydaní rebríčka bude figurovať na desiatom mieste – najvyššie v kariére.

Úvodný set ponúkol opatrnosť oboch tenistiek predovšetkým na servise. V šiestej hre však svetová jednotka Bartyová „brejkla“ súperku, čo bolo napokon rozhodujúce pre jej víťazstvo v tomto sete.

V druhom dejstve Collinsová pomerne rýchlo „naklonila misky váh“ na svoju stranu a zdalo sa, že ho vyhrá bez výraznejších problémov. Viedla v ňom 3:0 a dokonca i 5:1, no Bartyová dokázala „zdvihnúť hlavu“. Rozhodnúť musel až tajbrejk, v ktorom Austrálčanka napokon pretavila získanú psychickú výhodu na celkový triumf.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport